اولین دایرةالمعارف دیجیتال از کتاب شریف «الغدیر» علامه امینی(ره)
۱۹ آبان ۱۴۰۳

خداوند تصویر عایشه را قبل از ازدواج به پیامبر(ص) نشان داد

متن فارسی

از ابی هریره به طور مرفوع آمده است: هنگامی که رسول خدا وارد مدینه شد و در آن جا متوطن گردید، خواست ازدواج کند به مسلمان ها فرمود به من زن بدهید، جبرئیل با پارچه ای از بهشت که طول آن دو ذرع و عرضش یک وجب بود و در آن تصویری که هیچ کسی زیباتر از آن ندیده بود و جود داشت آمد و آن را باز کرد و گفت: ای محمد خدا به تو می گوید: زنی که همانند این تصویر باشد ازدواج کن رسول خدا به جبرئیل فرمود: چنین زنی را کجا پیدا کنم؟ جبرئیل به او گفت: خداوند می فرماید: دختر ابی بکر را ازدواج کن، آنگاه رسول خدا به خانه ابی بکر رفت و در زد و گفت: ای ابو بکر خداوند به من امر کرده است که دامادت شوم.  ابو بکر دارای سه دختر بود، هر سه تا را بر رسول خدا عرضه کرد، رسول خدا فرمود: خداوند به من امر کرده است که این دختر یعنی عایشه را ازدواج نمایم آنگاه رسول خدا با او ازدواج فرمود.

خطیب در تاریخش جلد 2 صفحه 194 آن را آورده و آن را از ساخته های محمد بن حسن زیاد دعا خوان کر حدیث ساز با اسناد رجالش که همه ثقات بودند دانسته است.

و ذهبى در میزانش جلد 3 صفحه 44 گفته است: از محمد بن حسن حدیثى دیدم که اسنادش جز او مورد اعتمادند و آن حدیث دروغ درباره فضیلت عایشه است.

و خطیب بغدادى در تاریخش جلد 11 صفحه 222 از عایشه آورده است که:
جبرئیل طاقه‏ایی از حریر که در آن تصویر عایشه بوده براى پیامبر اکرم آورد و گفت: این همسرت در دنیا و آخرت است.
این حدیث را از طریق ابى خیثمه مصعب بن سعید مصیصى که از ثقات مطالب نا درست حدیث مى‏کرده و آنها را تصحیف مى‏نموده روایت کرده است چنانچه در میزان الاعتدال ذهبى آمده و بعد از ذکر احادیثى از او گفته است: اینها جز چیزهاى نا درست و مصیبت بار نیستند.

الغدیر فى الکتاب و السنه و الادب، ج‏5، ص:514

متن عربی

 66- عن أبی هریرة مرفوعاً: لمّا أن دخل النبیّ صلى الله علیه و آله و سلم المدینة و استوطنها، طلب التزویج، فقال لهم: أنکحونی، فأتاه جبریل بخرقة من الجنّة طولها ذراعان فی عرض شبر، فیها صورة لم یر الراؤون أحسن منها، فنشرها جبریل و قال له: یا محمد إنّ اللَّه یقول لک: أن تزوّج على هذه الصورة، فقال له النبیّ صلى الله علیه و آله و سلم: أنا من أین لی مثل هذه الصورة یا جبریل؟ فقال له جبریل: إنّ اللَّه یقول لک: تزوّج بنت أبی بکر الصدّیق، فمضى رسول اللَّه صلى الله علیه و آله و سلم إلى منزل أبی بکر، فقرع الباب ثمّ قال: یا أبا بکر إن اللَّه أمرنی أنّ أُصاهرک. و کان له ثلاث بنات فعرضهنّ على رسول اللَّه صلى الله علیه و آله و سلم، فقال رسول اللَّه صلى الله علیه و آله و سلم: إنّ اللَّه أمرنی أن أتزوّج هذه الجاریة- و هی عائشة. فتزوّجها رسول اللَّه صلى الله علیه و آله و سلم.

أخرجه الخطیب فی تاریخه (2/194) و رآه ممّا صنعته یدا محمد بن الحسن الدعّاء الأصمّ الوضّاع بإسنادٍ رجاله کلّهم ثقات، و قال الذهبی فی میزانه «2» (3/44): رأیت له- یعنی لمحمّد بن الحسن- حدیثاً إسناده ثقات سواه، و هو کذب فی فضل عائشة.

و أخرج الخطیب البغدادی فی تاریخه (11/222) عن عائشة قالت: أتى جبریل النبیّ صلى الله علیه و آله و سلم بسَرَقَة «3» من حریر فیها صورة عائشة، فقال: هذه زوجتک فی الدنیا و الآخرة. رواه من طریق أبی خیثمة مصعب بن سعید المصّیصی، یحدّث عن الثقات بالمناکیر و یصحّف، کما فی میزان الاعتدال للذهبی «4»، و قال بعد ذکر أحادیث له: ما هذه إلّا مناکیر و بلایا.