پاره ای از روایات جعلی در فضیلت عثمان
33/ از ابو نعیم در ” حلیه الاولیاء ” روایتی ثبت کرده است از طریق ابراهیم بن سعدان از بکر بن بکار بصری از عیسی بن مسیب از ابی زرعه از ابی هریره . می گوید : عثمان بن عفان دوبار بهشت را از پیامبر خدا (ص) خریده است ، یکبار وقتی چاه ” رومه ” را حفر کرد و دیگربار که سپاه ” تنگدستی ” را تدارک نمود .
رجال سند را بررسی کنیم :
1- بکر بن بکار – ابو عمرو بصری .
ابن ابی حاتم می گوید : سست روایت است و بدحافظه و مبتلا به اختلال مشاعر.
ابن معین می گوید : روای ای نیست . نسائی می گوید : قوی نیست . و نیز می گوید : ثقه و مورد اعتماد نیست . ابو حاتم می گوید : قوی نیست . عقیلی و ابن جارود و ساجی او را در ردیف سست روایتان نشانده اند.
2- عیسی بن مسیب .
یحیی و نسائی و دار قطنی می گویند : ضعیف است . ابو حاتم و ابو زرعه می گویند : قوی نیست . و ابن حبان و دیگران به او ایراد گرفته اند . ابو داود می گوید : ضعیف است . یحیی بن معین نیز می گوید : راوی ای نیست . ابن حبان می گوید : اخبار را وارونه می سازد ، و درست نمی فهمد و اشتباه می کند بطوریکه دیگر قابل استناد نیست .
هر محقق و پژوهنده ای می داند که اصحاب پیامبر (ص) چنین بهشت خریدنی را هرگز باور نداشته اند وگرنه علیه عثمان چنان هم داستان و فعال نمی بودند و او را خوار و بی دفاع رها نمی ساختند، حتی خود عثمان آن را باور نداشته وگرنه از این بیمناک نمی بود که آن کسی باشد که پیامبر (ص) فرموده در مکه کافر و مدفون می شود و نیمی از عذاب جهانیان را بر عهده دارد .
( الغدیر فی الکتاب و السنة و الادب ج 9 ص 464 )