ابو الحسن المنصور باللّه
او که در سال 561 ه متولد شده و در سال 614 ه فوت کرده است نیز درباره «غدیر خم» اشعارى دارد که برخى از آنها ذیلا نقل میشود:
بنى عمنا ان یوم الغدیر یشهد للفارس المعلم
ابونا على وصى الرسول و من خصه باللوا الاعظم:
«پسر عموهاى ما، روز «غدیر» براى انسان دانا گواه خوبى است.
پدر ما على وصى رسول خدا است، او کسى است که پیامبر اکرم او را به «پرچم بزرگ» اختصاص داده است.
احترام شما از راه انتساب با اوست، ولى ما از گوشت و خون اوئیم.
اگر چه همه ما از هاشمیم، اما کوهان شتر کجا و کف پایش کجا؟
اگر شما همانند ستارگان آسمانید ما ماه ستارگانیم.
ما فرزندان دختر و پسر عم با ایمانش هستیم نه شما، پدر ما ابو طالب از او (رسول خدا) حمایت کرد و اسلام آورد، در حالى که همه مردم نسبت به او کافر بودند، گر چه ایمانش را از او پنهان میکرد اما هیچگاه علاقمندیش را نسبت به او پنهان نمیکرد.
چه فضائلى را ما با بذل و بخشش دارا نیستیم؟ ما دنبالهرو محمد و پیرو افعال او هستیم، ولى شما پیرو ابا مجرمید (ابو مسلم خراسانى).
او مملکت را همانند عروس تحویل شما داد، ولى شما پاداشى که به اودادید این بود که خونش را ریختید!
ما در میان همه مردم بطور آشکار، وارث قرآن و احکام آن هستیم، و اگر شما به سوى تارها پناه میبرید، ما به سوى آیه محکم قرآن پناه میبریم.
آیا شرب خمر و کار زشت، شایسته انسانهاى با فضیلت است؟
شما همانند یزید بدبخت کوردل، فرزندان پاک رسول خدا را کشتید، و به سلطنت بى دوامتان که هیچ گاه به سلطنت پایدار ما نمیرسد، افتخار نمودید، ولى بالاخره حق به حقدار خواهد رسید و سلطنت و دولت ما تشکیل خواهد شد و کسى که حق را بخواهد ستم نکرده است»
این ابیات را «ابو الحسن المنصور باللّه» در جمادى الاول سال 602 ه به نظم در آورده و در آن با قصیده «میمیه» «ابن معتز» معارضه کرده که اولش این است:
«پسر عموهاى ما برگردید و ما را دوست بدارید و بر روشهاى استوار رفتار کنید، براى ما و شما افتخاراتى است و هر کس از حق پیروى کند پشیمان نمیشود، درست است که شما فرزندان دخترش هستید نه ما اما ما هم پسران عموى مسلمانش هستیم».
او قصیدهاى دارد که در حدود 55 بیت است و از آن جمله است:
«آنان ابا الحسن على را کشتند و فرزند برومندش حسن را باسم شهید کردند، آب فرات را به سوى حسین و یارانش بستند و باران تیر و نیزه بر پیکر شریفش باریدند!».
الغدیر فى الکتاب و السنه و الادب، ج5، ص: 623