اولین دایرةالمعارف دیجیتال از کتاب شریف «الغدیر» علامه امینی(ره)
۱۳ خرداد ۱۴۰۲

عمر گفت:در سه مورد خدا با من و یا من با خدا موافقت کردم!!!

متن فارسی

مسلم در صحیحش در باب فضائل عمر از عایشه و او از پیامبر اکرم آورده است ” در امتهای پیش از شما افراد ” محدث ” بوده اند و اگر در میان امتم کسی از آنان باشد قطعا او عمر بن خطاب است. ” ابن وهب می گوید: منظور از ” محدث ” کسی است که به او الهام شده باشد. ابن جوزی در ” صفه الصفوه ” جلد 1 صفحه 104 بعد از نفل این روایت می گوید “: این روایت مورد اتفاق همه است “.

و ابو جعفر طحاوی در ” مشکل الاثار ” جلد 2 صفحه 257 بطرق مختلف از عایشه و ابو هریره آن را آورده است. و قرائت ابن عباس را در آیه مبارکه 51 از سوره حج چنین نقل کرده است “: و ما ارسلنا من قبلک من رسول و لا نبی و لا محدث ” و گفته است محدث ” یعنی الهام شده. آنگاه اضافه می کند: عمر رضی الله عنه آنچه را که می گفته روی الهام بوده است و می افزاید: از این قبیل است آنچه را که از انس بن مالک نقل شده که عمر بن خطاب گفته است: در سه مورد خدا با من و یا من با خدا موافقت کرده ام: -1 گفتم، ای رسول خدا ای کاش مقام ابراهیم را برای خود مصلی قرار می دادیم؟ فورا این آیه نازل شد “: و اتخذوا من مقام ابراهیم مصلی ” -2 گفتم ای پیامبر خدا، افراد خوب و بد بر زنان شما وارد می شوند خوب است که به آنها دستور دهی که خود را بپوشانند پس از چندی آیه حجاب نازل گردی -3 زنان آن حضرت نسبت به از اظهار غیرت کردند گفتم: امید است خدایم چنانچه طلاقتان بدهد، زن هائی بهتر از شما نصیبش فرمائید، آنگاه همین آیه نازل گردید.

(الغدیر فی الکتاب و السنة و الادب ج 5 ص 69)

متن عربی

و أخرج مسلم فی صحیحه- فی باب فضائل عمر «3»-: عن عائشة، عن النبی صلی الله علیه و آله و سلم: قد کان فی الأمم قبلکم محدَّثون، فإن یکن فی أُمّتی منهم أحدٌ فإنّ عمر ابن الخطّاب منهم.قال ابن وهب: تفسیر محدَّثون: ملهمون.و رواه ابن الجوزی فی صفة الصفوة «4» (1/104) و قال: حدیثٌ متّفقٌ علیه، و أخرجه أبو جعفر الطحاوی فی مشکل الآثار (2/257) بطرق شتّی عن عائشة و أبی هریرة، و أخرج قراءة ابن عبّاس: و ما أرسلنا من قبلک من رسول و لا نبیّ و لا محدَّث. قال: معنی قوله: محدَّثون أی ملهمون، فکان عمر رضی الله عنه ینطق بما کان ینطق ملهماً، ثمّ عدّ من ذلک ما قد رُوی عن أنس بن مالک، قال: قال عمر بن الخطّاب: وافقنی ربّی- أو: وافقتُ ربّی- فی ثلاث، قلت: یا رسول اللَّه، لو اتّخذنا من مقام إبراهیم مصلّی، فنزلت: (وَ اتَّخِذُوا مِنْ مَقامِ إِبْراهِیمَ مُصَلًّی ) «5» و قلت: یا رسول اللَّه إنّ نساءک یدخل علیهنّ البَرُّ و الفاجر فلو أمرتهنّ أن یحتجبن، فنزلت آیة الحجاب. و اجتمع علی رسول اللَّه صلی الله علیه و آله و سلم نساؤه فی الغیرة فقلت: عسی ربّی إن طلّقکنّ أن یُبدِله أزواجاً خیراً منکنّ، فنزلت کذلک.