اولین دایرةالمعارف دیجیتال از کتاب شریف «الغدیر» علامه امینی(ره)
۱۹ آبان ۱۴۰۳

مقدمه جلد پنجم «الغدیر»

متن فارسی

بسم اللّه الرحمن الرحیم

خدایا! تو را ستایش می‌کنم ای کسی که به خاطر بزرگی، بر دلها تجلی کردی و به جهت عزت، از چشمها پوشیده شدی و به سبب قدرت بر اشیاء توانائی پیدا کردی، پس نه دیده‌ها می‌توانند ترا ببینند و نه اوهام به کنه عظمتت راه دارند و نه عقل‏ها نهایت قدرتت را درک می‌کنند.

منزّها! ترا ستایش می‌کنم بر نعمتهای عظیم و بی‌شماری که بر ما ارزانی داشتی و بر احسان پیوسته است و بر اجابت درخواست‏هائی که از تو شده است همانطور که خود فرموده‌ای: «وَ آتاکمْ مِنْ کلِّ ما سَأَلْتُمُوهُ وَ إِنْ تَعُدُّوا نِعْمَتَ اللَّهِ لا تُحْصُوها / و هر چه که از او خواستید به شما عطا کرد و اگر بخواهید نعمت خدا را بشمارید شمردن نمی‌توانید» «1».

پروردگارا! ترا ستایش می‌کنم بر اینکه با فرستادن برترین و بزرگترین و آخرین پیامبرانت با قرآن، ما را از پلیدی کفر و کثافت شرک پاک کردی و راه‌های هدایت و رسیدن به خودت را برای ما آشکار نمودی: «لَقَدْ مَنَّ اللَّهُ عَلَی الْمُؤْمِنِینَ إِذْ بَعَثَ فِیهِمْ رَسُولًا مِنْهُمْ یتْلُوا عَلَیهِمْ آیاتِهِ وَ یزَکیهِمْ وَ یعَلِّمُهُمُ الْکتابَ وَ الْحِکمَةَ وَ إِنْ کانُوا مِنْ قَبْلُ لَفِی ضَلالٍ مُبِینٍ / خدا بر مؤمنان منت نهاد که میان آنها، پیغمبری از خودشان برانگیخت که آیه‌های خدا را بر ایشان بخواند و پاکشان کند و کتاب و حکمتشان آموزد و گرچه از پیش در گمراهی آشکار بودند» «2».

معبودا! ترا سپاس می‌گزارم بر ولایت امیر المؤمنین، برادر پیامبرت، پدر ذریه‌اش، آقای عترتش و جانشینش بعد از او که بدان وسیله نعمتت را تمام و دینت را کامل نمودی و در قرآن کریمت درباره آن فرمودی: «الْیوْمَ أَکمَلْتُ لَکمْ دِینَکمْ وَ أَتْمَمْتُ عَلَیکمْ نِعْمَتِی وَ رَضِیتُ لَکمُ الْإِسْلامَ دِیناً / اکنون برای شما دینتان را کامل کردم و نعمت خویش را بر شما تمام نمودم و اسلام را دین شما انتخاب کردم» «1».

عزیزا! ترا سپاس می‌گذارم بر توفیقی که به ما عنایت کردی؛ از پیروی پیامبر برگزیده‌ات و جانشین او در میان امتش که عبارت است از قرآن کریم و اهل بیت او که بر ما واجب کردی از آنها اطاعت کنیم و به ما دستور دادی که دوستشان داشته باشیم و همان را پاداش رسالتش قرار دادی و آن را در قرآنت «حسنه» نامیدی و فرمودی: «وَ مَنْ یقْتَرِفْ حَسَنَةً نَزِدْ لَهُ فِیها حُسْناً إِنَّ اللَّهَ غَفُورٌ شَکورٌ / هر که کار نیکی کند بر نیکیش بیافزائیم که آمرزنده و حق گزار است» «2».

«خدایا! موفقم بدار تا نعمتت را که بر من و پدر و مادرم ارزانی داشته‌ای سپاس بگذارم و عملی شایسته کنم که پسند تو باشد و فرزندانم را شایسته کن که من به سوی تو رو آوردم و از مطیعانم» «3».
امینی

الغدیر فی الکتاب و السنه و الادب، ج‏5، ص: 9

متن عربی

الغدیر فى الکتاب و السنه و الادب، ج‏5، ص: 9

بسم الله الرحمن الرحیم

أحمدک اللهمَّ یا من تجلّیت للقلوب بالعظمة، و احتجبت عن الأبصار بالعزَّة، و اقتدرت على الأشیاء بالقدرة، فلا الأبصار تثبت لرؤیتک و لا الأوهام تبلغ کنه عظمتک، و لا العقول تدرک غایة قدرتک.

حمداً لک یا سبحان على ما مننت به علینا من النعم الجسیمة و أسبغتها، و تفضّلت بالآلاء الجمَّة، و ألحمت ما أسدیت، و أجبت ما سُئلت، و هی کما تقول:

 (وَ آتاکُمْ مِنْ کُلِّ ما سَأَلْتُمُوهُ وَ إِنْ تَعُدُّوا نِعْمَتَ اللَّهِ لا تُحْصُوها) «1».

حمداً لک یا متعال على ما طهّرتنا به من دنس الکفر و درن الشرک، و أوضحت به لنا سُبُل الهدایة، و مناسک الوصول إلیک، من بعث أفضل رسلک و أعظم سفرائک و خاتم أنبیائک صلى الله علیه و آله و سلم بکتابک العزیز (لَقَدْ مَنَّ اللَّهُ عَلَى الْمُؤْمِنِینَ إِذْ بَعَثَ فِیهِمْ رَسُولًا مِنْ أَنْفُسِهِمْ یَتْلُوا عَلَیْهِمْ آیاتِهِ وَ یُزَکِّیهِمْ وَ یُعَلِّمُهُمُ الْکِتابَ وَ الْحِکْمَةَ وَ إِنْ کانُوا مِنْ قَبْلُ لَفِی ضَلالٍ مُبِینٍ‏) «2».

حمداً لک یا ذا الجلال على ما أتممت به نعمک، و أکملت به دین نبیِّک من ولایة أمیر المؤمنین أخی رسولک، و أبی ذریّته، و سیِّد عترته، و خلیفته من بعده، و أنزلت

الغدیر فى الکتاب و السنه و الادب، ج‏5، ص: 10

فیها القرآن و قلت: (الْیَوْمَ أَکْمَلْتُ لَکُمْ دِینَکُمْ وَ أَتْمَمْتُ عَلَیْکُمْ نِعْمَتِی وَ رَضِیتُ لَکُمُ الْإِسْلامَ دِیناً) «1».

حمداً لک یا عزیز على ما وفّقتنا له من اتِّباع نبیِّک المصطفى صلى الله علیه و آله و سلم و خلیفتیه فی أُمّته: کتابک الکریم، و عترته أهل بیته الذین فرضت علینا طاعتهم، و أمرتنا بمودّتهم و جعلتها أجر الرسالة الخاتمة و سمّیتها بالحسنة، و قلت: (وَ مَنْ یَقْتَرِفْ حَسَنَةً نَزِدْ لَهُ فِیها حُسْناً إِنَّ اللَّهَ غَفُورٌ شَکُورٌ) «2».

 (رَبِّ أَوْزِعْنِی أَنْ أَشْکُرَ نِعْمَتَکَ الَّتِی أَنْعَمْتَ عَلَیَّ وَ عَلى‏ والِدَیَ‏ وَ أَنْ أَعْمَلَ صالِحاً تَرْضاهُ وَ أَصْلِحْ لِی فِی ذُرِّیَّتِی إِنِّی تُبْتُ إِلَیْکَ وَ إِنِّی مِنَ الْمُسْلِمِینَ‏) «3»

الأمینی