اولین دایرةالمعارف دیجیتال از کتاب شریف «الغدیر» علامه امینی(ره)
۲۲ آذر ۱۴۰۳

اسناد و مدارک تبریک و تهنیت شیخین در ماجرای غدیر خم

متن فارسی

امام طبری – محمّد بن جریر- در کتاب (الولایه) حدیثی را باسناد خود آورده از زید بن ارقم روایت می کند که رسول خدا صلی اللّه علیه و آله فرمود ای گروه مردم بگوئید: پیمان بستیم با تو از صمیم قلب و عهد نمودیم با زبان و دست بیعت دادیم بر این امر، عهد و پیمان و بیعتی که اولاد و اهل بیت و کسان خود را بدان وادار نمائیم و بجای این سیره مقدّس روش دیگری را نپذیریم و تو گواه بر ما هستی و خداوند از حیث گواهی کافی است، بگوئید آنچه را بشما تلقین و تعلیم نمودم و سلام کنید بر علی با تصریح بفرماندهی اهل ایمان و بگوئید: الحمد لله الذی هدانا لهذا و ما کنا لنهتدی لولا ان هدانا الله همانا خداوند هر صدا و آهنگی را میشناسد و میشنود و بخیانت هر خائن واقف است، پس هر کس پیمان شکنی کند بزیان خود کرده و کسیکه به پیمان خدائی وفادار بماند خدای پاداش بزرگ باو خواهد داد، بگوئید چیزی را که موجب رضایت خداوند است و اگر ناسپاسی کنید خداوند از شما بی نیاز خواهد بود. زید بن ارقم گفت: در این هنگام مردم رو بطرف رسولخدا صلی اللّه علیه و آله شتافتند درحالیکه همه میگفتند: «سمعنا و اطعنا علی امر اللّه و رسوله بقلوبنا» یعنی: شنیدیم و بر امر خدا و رسولش از صمیم قلب فرمانبرداریم، و اول کسانی که دست خود را بعنوان اطاعت و بیعت بپیغمبر صلی اللّه علیه و آله و علی علیه السّلام رسانیدند، ابی بکر و عمر و عثمان و طلحه و زبیر بودند با باقی مهاجرین و انصار، و سایر مردم تا هنگامیکه نماز ظهر و عصر در یک وقت خوانده شد و این جریان امتداد یافت تا نماز مغرب و عشاء نیز در یک وقت خوانده شد و تا سه روز امر دست دادن و بیعت پیوسته ادامه داشت.

– و این روایت را احمد بن محمّد طبری مشهور به (خلیلی) در کتاب «مناقب علی ابن ابی طالب علیه السّلام» که در سال 411 در قاهره تألیف نموده از طریق استادش محمّد بن ابی بکر بن عبد الرحمن آورده و در روایت او چنین مذکور است:در نتیجه (امر پیغمبر صلی اللّه علیه و آله) مردم ببیعت با او شتافتند و گفتند: شنیدیم امر خدا و رسولش را بدل و بزبان و بجمیع جوارح و اعضاء خود فرمانبرداریم سپس خود را با دست های گشاده برای مصافحه و بیعت بر رسول خدا صلی اللّه علیه و آله و علی علیه السّلام افکندند و اول کسیکه دست بیعت به رسول خدا صلی اللّه علیه و آله داد ابو بکر و عمر و طلحه و زبیر بود و سپس باقی مهاجرین و سائر مردم بر حسب طبقات و مراتبشان، تا اینکه نماز ظهر و عصر در یکوقت بجا آورده شد و همچنین نماز مغرب و عشاء در یک زمان انجام گرفت و تا سه روز پیوسته امر دست دادن خلق و بیعت آنها ادامه داشت. و رسول خدا صلی اللّه علیه و آله پس از بیعت هر دسته و گروهی میفرمود: الحمد لله الذی فضلنا علی جمیع العالمین و در نتیجه دست دادن و مصافحه سنّت جاریه و رسم متداولی گشت تا آنجا که آن را کسانی بکار بردند که ذی حق نبودند.

و در کتاب «النشر و الطیّ» این داستان چنین ذکر شده: سپس مردم بسوی آنجناب شتافتند در حالتیکه میگفتند بلی. بلی. شنیدیم و امر خدا و رسولش را باایمان قلبی فرمانبرداریم و با دستهائی که برای بیعت گشوده بودند بر رسول خدا صلی اللّه علیه و آله و علی علیه السّلام فرو افتادند و این مراسم ادامه داشت تا اینکه نماز ظهر و عصر در یکوقت خوانده شد و بقیه روز نیز ادامه داشت. تا اینکه نماز مغرب و عشاء نیز در یکوقت انجام یافت، و رسول خدا صلی اللّه علیه و آله پس از آمدن هر دسته از مردم و بیعت آنها میفرمود: الحمد لله الذی فضلنا علی العالمین.

– مولوی، ولیّ اللّه لکهنوی در «مرآت المؤمنین» در ذکر داستان غدیر باین مضمون نگاشته: سپس عمر آنجناب را ملاقات نمود و باو گفت: گوارا باد تو را ای پسر ابی طالب صبح و شام نمودی در حالیکه مولای من و مولای هر مرد و زن با ایمان هستی. و پیوسته هر یک از اصحاب با آنجناب روبرو میشد و او را تهنیت میگفت.

– مورخ، ابن خاوند شاه- متوفای 903 در «روضة الصّفا»  جزء دوم از جلد 1 ص 173 بعد از ذکر حدیث غدیر باین مضمون نگاشته: سپس رسول خدا صلی اللّه علیه و آله در خیمه اختصاصی خود جلوس فرمود و بر حسب امر آنحضرت امیر المؤمنین علیه السّلام در خیمه دیگر نشست، و امر فرمود بطبقات مردم که بخیمه آنجناب روند و او را تهنیت بگویند و پس از پایان تهنیت مردم، رسول خدا صلی اللّه علیه و آله بمادران اهل ایمان (زوجات خود) امر فرمود که آنها نیز بنزد آنحضرت روند و تهنیت بگویند و آنان نیز باین وظیفه اقدام نمودند، و از جمله کسانی که از صحابه بآنحضرت تهنیت گفت: عمر بن خطاب بود که بآنجناب گفت: گوارا باد تو را ای پسر ابی طالب صبح نمودی در حالیکه مولای من و مولای تمام مردان و زنان با ایمان هستی.

– مورّخ- غیاث الدین، متوفّای 942 در «حبیب السیر» «2» در جزء سوم از جلد 1 ص 144 به این مضمون نگاشته، سپس امیر المؤمنین علیه السّلام بر حسب امر رسول خدا صلی اللّه علیه و آله در خیمه که مخصوص آنجناب بپا شده بود قرار گرفت و مردم بدیدار و تهنیت او شتافتند و در میان آن عمر بن خطاب بود که به آنحضرت گفت: به. به ای پسر ابی طالب، صبح کردی در حالیکه مولای من و مولای هر مرد و زن با ایمان هستی، سپس پیغمبر صلی اللّه علیه و آله بمادران اهل ایمان (زوجات خود) امر فرمود که بر امیر المؤمنین علیه السّلام داخل شوند و او را تهنیت گویند.

– خصوص داستان تهنیت شیخین را تعداد بسیاری از پیشوایان حدیث و تفسیر و تاریخ اهل سنّت که عدّه آنان قابل توجه است روایت نموده اند، چه آنها که این داستان را بطور مرسل تردید ناپذیر روایت نموده اند و چه آنها که آنرا بمسانید صحیح- و رجال ثقه و مورد اعتماد روایت نموده اند که سلسله ناقلین منتهی میشود به تعدادی از صحابه مانند ابن عباس و ابی هریره و براء بن عازب و زید بن ارقم.

و از جمله پیشوایان حدیث و تفسیر که داستان مزبور را روایت کرده اند:

1- حافظ ابو بکر عبد اللّه بن محمّد بن ابی شیبه متوفّای 235 در (المصنّف) باسناد خود از براء بن عازب روایت نموده که گفت: در سفری با رسولخدا صلی اللّه علیه و آله بودیم و در غدیر خم فرود آمدیم، در این هنگام بانگ نماز جماعت بلند شد وزیر درختی برای رسول خدا صلی اللّه علیه و آله از خار و خاشاک روفته شد، و آنحضرت نماز ظهر را خواند سپس دست علی علیه السّلام را گرفت و (خطاب بمردم) فرمود: آیا میدانید که من اولی هستم بهر مردم و زن مؤمن از خودش؟ گفتند: آری پس دست علی علیه السّلام را گرفت و فرمود: بار خدایا! هر کس، من مولای اویم، علی مولای او است، بار خدایا دوست بدار دوستان او را و دشمن بدار دشمنان او را. پس از این جریان عمر آنجناب را ملاقات کرد و گفت:گوارا باد تو را، ای پسر ابی طالب، صبح و شام نمودی در حالیکه مولای من و مولای هر مرد و زن با ایمان هستی.

2- امام و پیشوای حنبلیان، احمد بن حنبل متوفّای 241 در جلد 4 مسندخود در ص 281 از عفّان، از حمّاد بن سلمه، از علیّ بن زید، از عدیّ بن ثابت، از براء بن عازب روایت نموده که گفت: ما با رسول خدا صلی اللّه علیه و آله بودیم. تا پایان روایتی که بلفظ مذکور از طریق ابن ابی شیبه ذکر شد، با این فرق که در روایت مزبور در آغاز اعلام ولایت کلمه اللهمّ- (بار خدایا) ذکر نشده است.

3- حافظ ابو العباس شیبانی نسوی، متوفّای 303 گوید: حدیث نمود ما را هدبه، از حماد بن سلمه، از زید، و ابو هارون، از عدیّ بن ثابت، از براء که گفت: با رسول خدا صلی اللّه علیه و آله در سفر «حجة الوداع» بودیم چون بغدیر خم آمدیم، زیر دو درخت برای رسول خدا صلی اللّه علیه و آله روفته شد و بانگ نماز جماعت بلند شد و رسول خدا صلی اللّه علیه و آله علی علیه السّلام را طلبید و دست او را گرفت و در طرف راست خود او را بپاداشت، سپس فرمود: آیا من بهر فردی اولی (سزاوارتر) نیستم از خودش؟ گفتند: آری. هستی. فرمود پس این مولای کسی است که من مولای اویم، بار خدایا، دوست بدار دوستان او را و دشمن دار دشمنان او را، سپس عمر بن خطاب با او ملاقات کرد و گفت: گوارا باد تو را، صبح و شام نمودی در حالیکه مولای هر مرد و زن با ایمان هستی.

4- حافظ، ابو یعلی موصلی متوفای 307 این داستان را در مسند خود از هدبه، از حماد تا پایان سند و متن مذکور در طریق شیبانی روایت نموده است.

5- حافظ ابو جعفر، محمّد بن جریر طبری، متوفای 310 در جلد 3 تفسیرش در ص 428 بعد از ذکر حدیث غدیر گوید: سپس عمر او را ملاقات نمود و گفت:گوارا باد تو را ای پسر ابی طالب، صبح نمودی در حالیکه مولای من و مولای هر مرد و زن با ایمان هستی و این گفته ابن عباس و براء بن عازب و محمّد بن علی است.

6- حافظ احمد بن عقده کوفی، متوفای 333 در کتاب الولایة که آن اول کتاب است از استاد خود ابراهیم بن ولید بن حمّاد از یحیی بن یعلی از حرب بن صبیح از پسر خواهر حمید طویل، از ابن جدعان، از سعید بن مسیّب روایت نمودهکه گفت: به سعد بن ابی وقاص گفتم: من میخواهم راجع بامری از تو سؤال کنم ولی پرهیز میکنم، گفت: آنچه میخواهی سؤال کن، همانا من عموی تو هستم، گفتم: سؤال من از بر پا ایستادن رسول خدا صلی اللّه علیه و آله است در میان شما در روز غدیر خم، گفت: بلی هنگام ظهر در میان ما ایستاد و دست علی بن ابی طالب علیه السّلام را گرفت و فرمود:من کنت مولاه، فعلی مولاه، اللهم وال من والاه، و عاد من عاداه،سپس ابو بکر و عمر گفتند: گردیدی ای پسر ابی طالب مولای هر مرد و زن با ایمان.

7- حافظ ابو عبد اللّه مرزبانی بغدادی متوفای 384 این داستان را باسنادش از ابی سعید خدری در کتاب خود (سرقات الشعر) روایت نموده است.

8- حافظ علی بن عمر دار قطنی بغدادی، متوفای 385- حدیث غدیر را باسناد خود روایت نموده و در آن مذکور است که: چون ابابکر و عمر جریان را شنیدند باو گفتند: گردیدی ای پسر ابی طالب مولای هر مرد و زن با ایمان، ابن حجر در صواعق ص 26 این حدیث را از او حکایت کرده و از طریق خطیب بغدادی نیز در ص 119- بلفظ دیگر از او ذکر شد.

9- حافظ ابو عبد اللّه ابن بطّه حنبلی متوفای 387، این داستان را باسنادش در کتاب خود «الابانه» از براء بن عازب بلفظ حافظ ابو العباس شیبانی (که مذکور افتاد) با اسقاط جمله (امسیت «گردیدی») روایت نموده.

10- قاضی ابو بکر باقلانی بغدادی، متوفای 403 داستان مزبور را در کتاب خود «التمهید فی اصول الدین» ص 171 با دقت در سند روایت نموده است.

11- حافظ ابو سعید خرکوشی، نیشابوری متوفای 407، این حدیث را در تألیف خود (شرف المصطفی) باسنادش از براء بن عازب بلفظ احمد بن حنبل، وباسناد دیگر از ابی سعید خدری روایت نموده و لفظ او چنین است: سپس رسول خدا صلی اللّه علیه و آله فرمود: مرا تهنیت بگوئید. مرا تهنیت بگوئید. همانا خداوند مرا مخصوص فرمود به نبوّت و اهل بیت مرا مخصوص فرمود بامامت، پس از این جریان عمر بن خطاب امیر المؤمنین علیه السّلام را ملاقات نمود و گفت: خوشا بحال تو یا ابا الحسن، گردیدی مولای من و مولای هر مرد و زن با ایمان.

12- حافظ احمد بن مردویه اصفهانی، متوفای 416 حدیث مزبور را در تفسیر خود از ابی سعید خدری روایت کرده در آن مذکور است: سپس عمر بن خطاب علی را ملاقات نمود و گفت: گوارا باد تو را ای پسر ابی طالب، صبح و شام نمودی در حالیکه مولای من و مولای هر مرد و زن با ایمان هستی.

13- ابو اسحق ثعلبی، متوفای 427 در تفسیر خود (الکشف و البیان) روایت نموده گوید: خبر داد ما را، ابو القاسم یعقوب بن احمد سری، از ابو بکر محمّد بن عبد اللّه بن محمّد، از ابی مسلم ابراهیم بن عبد اللّه کجی، از حجاج بن منهال از حمّاد (ابن سلمه)، از علی بن زید، از عدّی بن ثابت، از براء بن عازب که گفت چون با رسول خدا صلی اللّه علیه و آله در حجة الوداع در غدیر خم فرود آمدیم، نماز جماعت را اعلام کرد و زیر دو درخت برای رسول خدا صلی اللّه علیه و آله از خار و خاشاک رفته شد، سپس دست علی علیه السّلام را گرفت و فرمود: آیا من اولی بمؤمنین از خودشان نیستم؟گفتند: بلی. هستی. فرمود این مولای کسی است که من مولای اویم. بار خدایا دوست دار دوستان او را و دشمن دار دشمنان او را. گفت: پس از این جریان عمر او را ملاقات کرد و گفت: گوارا باد تو را ای پسر ابی طالب، گردیدی مولای هر مرد و زن با ایمان.

14- حافظ، ابن سمان رازی، متوفّای 445 این حدیث را باسناد خود از براء بن عازب بلفظ مذکور از احمد بن حنبل روایت نموده و روایت مزبور را محبّ الدین طبری در «الریاض النضره» جلد 2 ص 169 و شنقیطی در (حیاة علی بن ابی- طالب علیه السّلام) در ص 28 از او حکایت نموده اند.

15- حافظ ابو بکر بیهقی، متوفّای 458، حدیث مزبور را بدون ذکر رجال سند از براء بن عازب- بطوریکه در (الفصول المهمّه) ابن صبّاغ مالکی مکی ص 25 مذکور است روایت نموده و چنانکه در (درر السمطین) جمال الدین زرندی حنفی مذکور است همین حدیث را بسندیکه بعدا خواهد آمد از ابی هریره روایت نموده و از طریق خوارزمی هم خواهد آمد که از او، از براء و از ابی هریره روایت نموده است.

16- حافظ، ابو بکر، خطیب بغدادی متوفّای 463، روایت از او بدو سند صحیح از ابی هریره در ص 119 گذشت.

17- فقیه، ابو الحسن، ابن المغازلی، متوفّای 483 در کتاب «المناقب» گوید: خبر داد ما را ابو بکر احمد بن محمّد بن طاوان از ابو الحسن احمد بن حسین بن سمّاک، از ابو محمّد جعفر بن محمّد بن نصیر خلدی، از علی بن سعید بن قتیبه رملی از ضمره … تا آخر سند و لفظ مذکور از طریق خطیب بغدادی ص 119.

– و نیز نامبرده (ابن مغازلی) گوید: خبر داد ما را: ابو الحسن احمد بن مظفر عطّار از ابو محمّد ابن سقّاء و خبر داد ما را، ابو الحسن علی بن عبد اللّه قصّاب بیّع واسطی از جمله اخباری که بمن اذن داد روایت نمودن آنرا، که او گفت: حدیث نمود مرا، ابو بکر محمّد بن حسن بن محمّد بیاسری، از ابو الحسن علی بن محمّد بن حسن جوهری، از محمّد بن زکریّا عبدی، از حمید طویل، از أنس، در ضمن حدیثی که گفت: سپس (رسول خدا صلی اللّه علیه و آله) دست او را (علی علیه السّلام) گرفت و او را ببالای منبر برد و فرمود: بار خدایا، این از من است، و من از اویم، آگاه باشید، همانا او از من بمنزله هارون است از موسی، آگاه باشید هر کس من مولای اویم، علی مولای او است، گوید: پس از این داستان علی با مسرت و شادمانی برگشت و عمر ابن خطّاب بدنبال او آمد و باو گفت: به به ای ابو الحسن، گردیدی مولای من و مولای هر مسلم.

18- ابو محمّد احمد عاصمی، در تألیف خود «زین الفتی» گوید: خبر دادمرا استادم محمّد بن احمد رحمه اللّه، از ابو احمد همدانی، از ابو جعفر محمّد بن ابراهیم ابن محمّد بن عبد اللّه بن جبله قهستانی از ابو قریش محمّد بن جمعة بن خلف قاینی، از ابو یحیی محمّد بن عبد اللّه بن یزید مقری که گفت: حدیث نمود مرا پدرم، از حمّاد بن سلمه، از علی بن زید بن جدعان، از عدیّ بن ثابت، از براء بن عازب که گفت: چون رسول خدا صلی اللّه علیه و آله فرمود من کنت مولاه فعلی مولاه، عمر گفت:گوارا باد تو را ای ابو الحسن، گردیدی مولای هر مسلم.

– و نیز عاصمی گوید: خبر داد ما را محمّد بن ابی زکریّا رحمه اللّه از ابو الحسن محمّد بن عمر بن بهته بزّاز «2» بوسیله قرائت ابو الفتح ابن ابو الفوارس حافظ بر او در بغداد که بدان اقرار نموده گفت: خبر داد ما را، ابو العباس احمد بن محمّد بن سعید بن عبد الرحمن بن عقده همدانی (وابسته بنی هاشم) بوسیله قرائت بر او از اصل کتابش در سال 330 هنگامی که در بغداد بر ما ورود نمود، گفت: حدیث کرد ما را ابراهیم ابن ولید بن حمّاد و گفت پدرم ما را خبر داد از یحیی بن یعلی. تا آخر خبر مذکور در ص 183 از طریق حافظ ابن عقده از جهت متن و سند.

19- حافظ، ابو سعد سمعانی متوفّای 562 در کتاب خود (فضایل الصحابه) باسناد از براء بن عازب بلفظ احمد بن حنبل که در ص 182 ذکر شد، داستان تهنیت را ذکر نموده.

20- حجة الاسلام، ابو حامد غزالی، متوفّای 505 در تألیف خود (سرّ العالمین) ص 9 گوید: جماهیر مسلمین اجماع دارند بر متن حدیث از خطبه رسول خدا صلی اللّه علیه و آله در روز غدیر خم باتفاق همگان که فرمود: من کنت مولاه، فعلی مولاه، و سپس عمر گفت: به به برای تو ای ابو الحسن هر آینه بتحقیق گردیدیمولای من و مولای هر مرد و زن مؤمن.

21- ابو الفتح اشعری شهرستانی، متوفّای 548 در «الملل و النحل» چاپ شده در حاشیه کتاب فصل ابن حزم جلد 1 ص 220 گوید: و مانند آنچه جریان یافت در کمال اسلام و انتظام حال هنگام نزول قول خدای تعالی: یا أَیُّهَا الرَّسُولُ بَلِّغْ ما أُنْزِلَ إِلَیْک مِنْ رَبِّک وَ إِنْ لَمْ تَفْعَلْ فَما بَلَّغْتَ رِسالَتَهُ ، و چون رسول خدا صلی اللّه علیه و آله بغدیر خم رسید بامر آن جناب خار و خاشاک رفته و زدوده شد و نماز جماعت را اعلام نمودند، سپس آن حضرت در حالیکه بر جهاز شتران قرار داشت فرمود:«من کنت مولاه فعلی مولاه اللهمّ وال من والاه و عاد من عاداه و انصر من نصره و اخذل من خذله و أدر الحقّ معه حیث دار»و سپس سه بار فرمود: آیا ابلاغ نمودم؟؟ امامیّه مدّعی هستند که این نصّ صریحی است، چه آنکه می بینیم:

 (بمدلول این فرموده) هر کس که پیغمبر صلی اللّه علیه و آله مولای او است به هر معنی که برای مولی قائل شویم شامل علی علیه السّلام میشود، و صحابه از تولیت همان را که ما فهمیده ایم فهمیده اند  تا آنجا که عمر وقتی با علی علیه السّلام روبرو شد باو گفت: خوشا بحال تو یا علی، گردیدی مولای هر مرد و زن با ایمان.

22- اخطب خطبای خوارزمی حنفی، متوفّای 568 در کتاب مناقب خود ص 94 با دقت در سند از ابی الحسن علی بن احمد عاصمی خوارزمی، از اسمعیل بن احمد واعظ، از حافظ ابی بکر بیهقی، از علی بن احمد بن حمدان، از احمد بن عبید از احمد بن سلیمان مؤدب از عثمان (ابن ابی شیبه) از زید بن حباب از حمّاد بن سلمه از علی بن زید بن جدعان از عدیّ بن ثابت، از براء بن عازب روایت نموده که گفت: در سفر حج با رسول خدا صلی اللّه علیه و آله آمدیم تا در بین مکه و مدینه پیغمبر صلی اللّه علیه و آله فرود آمد و بامر آنجناب نماز جماعت اعلام شد، سپس دست علی علیه السّلام را گرفت و فرمود:آیا من اولی (سزاوارتر) بمؤمنین از خود آنها نیستم؟ گفتند آری هستی.فرمود: پس این (اشاره بعلی علیه السّلام) ولیّ کسی است که من ولیّ اویم، بار خدایا! دوست دار دوستان او را و دشمن دار دشمنان او را من کنت مولاه، فعلی مولاه، این جملات را با صدای بلند می فرمود بعد از این اعلام، عمر بن خطاب با او روبرو شد و گفت: گوارا باد تو را ای پسر ابی طالب، گردیدی مولای من و مولای هر مرد و زن با ایمان.

– و نیز باسناد مذکور از حافظ ابی بکر بیهقی، از حافظ ابی عبد اللّه حاکم، از ابی یعلی زبیر بن عبد اللّه ثوری «1» از ابی جعفر احمد بن عبد اللّه بزّاز، از علی بن سعید، از ضمره، از ابن شوذب تا آخر حدیث مذکور از طریق خطیب بغدادی در ص 119 از حیث سند و متن روایت شده است.

23- ابو الفرج ابن جوزی حنبلی متوفّای 597 در مناقب خود از طریق احمد بن حنبل باسناد از براء بن عازب بلفظ او چنانکه مذکور افتاد روایت نموده است.

24- فخر الدین رازی شافعی، متوفّای 606 داستان تهنیت را در تفسیر کبیر خود جلد 3 ص 636 و در چاپ دیگر ص 443 بلفظی که در ص 97 ذکر شد روایت نموده است.

25- ابو السعادات، مجد الدین ابن اثیر شیبانی متوفّای 606 در جلد 4 «النهایة» ص 246 بعد از شمردن معانی مولا گوید: و از این قبیل است حدیث:من کنت مولاه فعلی مولاه، تا آنجا که گوید: و سخن عمر به علی علیه السّلام: «اصبحت مولی کلّ مؤمن».

26- ابو الفتح محمّد بن علی نطنزی در کتاب خود- الخصائص العلویّة- باسناد خود داستان تهنیت را از ابی هریره بلفظ آن از طریق خطیب بغدادی که درصفحه 119 ذکر شد روایت نموده است.

27- عزّ الدین ابو الحسن ابن اثیر شیبانی متوفّای 630 داستان تهنیت را باسناد خود از براء بن عازب بلفظی که در صفحه 33 ذکر شد روایت نموده است.

28- حافظ، ابو عبد اللّه گنجی شافعی، متوفّای 658 در «کفایة الطالب» ص 16 گوید: خبر داد ما را حافظ یوسف بن خلیل دمشقی در حلب، گفت: خبر داد ما را شریف ابو المعمّر محمّد بن حیدره حسینی کوفی در بغداد، و خبر داد ما را، ابو الغنائم محمّد بن علی بن میمون نرسی در کوفه، از ابو المثنّی دارم بن محمّد بن زید نهشلی بحدیث از ابو حکیم محمّد بن ابراهیم بن سریّ تمیمی از ابو العباس احمد بن محمّد بن سعید همدانی (مشهور به ابن عقده) از ابراهیم بن ولید بن حمّاد که او گفت پدرم بمن خبر داد باخبار از یحیی بن یعلی از حرب بن صبیح از پسر خواهر حمید طویل … تا آخر آنچه که از ابن عقده در ص 183 ذکر شد از متن و سند.

29- شمس الدین، ابو المظفّر، سبط ابن جوزی حنفی، متوفّای 654 در تذکره خود در ص 18 از فضائل احمد بن حنبل حکایت نموده، باسنادش از براء بن عازب بلفظ و سندی که در ص 182 ذکر شد.

30- عمر بن محمّد ملّا، داستان تهنیت را در «وسیلة المتعبّدین» از براء بن عازب بلفظ احمد روایت نموده.

31- حافظ، ابو جعفر محبّ الدین طبری شافعی، متوفّای 694 در (الریاض النضره) جلد 2 ص 169 بطریق احمد بن حنبل از براء بن عازب و زید بن ارقم بلفظ مذکور روایت کرده، و در «ذخائر العقبی» ص 67 از طریق احمد بلفظ براء بن عازب داستان تهنیت را روایت نموده.

32- شیخ الاسلام حموینی، متوفّای 722 در «فراید السمطین» در باب 13 گوید: خبر داد ما را شیخ- امام (استاد و پیشوا) عماد الدین عبد الحافظ بن بدران بوسیله قرائت من بر او در شهر نابلس در مسجد آنجا باو گفتم: قاضی ابو القاسم،عبد الصمد بن محمّد بن ابی الفضل انصاری حرستانی بر سبیل اجازه بتو خبر داد؟نامبرده اقرار بدان نمود، گفت: خبر داد ما را ابو عبد اللّه محمّد بن ابی الفضل عراوی بطور اجازه، گفت: خبر داد: شیخ السنّه، ابو بکر احمد بن حسین بیهقی حافظ، گفت: خبر داد حاکم ابو یعلی زبیر بن عبد اللّه نوری باخبار از ابو جعفر احمد بن عبد اللّه بزّاز باخبار از علی بن سعید برقی باخبار از ضمرة بن ربیعه از ابن شوذب از مطر ورّاق، از شهر بن حوشب، از ابی هریره بلفظ خطیب بغدادی مذکور در صفحه 119 و گفت: خبر داد ما را پیشوای زاهد. وحید الدین محمّد بن ابی بکر بن ابی یزید جوینی بوسیله قرائت من بر او در خیر آباد در جمادی الاولی سال 663 باخبار از امام سراج الدین محمّد بن ابی الفتوح یعقوبی بطور استماع که گفت: خبر داد ما را پدرم امام فخر الدین ابو الفتوح بن ابی عبد اللّه محمّد بن عمر بن یعقوب که گفت: خبر داد ما را استاد پیشوا محمّد بن علی بن فضل قاری، و خبر داد مرا- سید و پیشوای منزّه فخر الدین مرتضی بن محمود حسینی اشتری بر سبیل اجازه در سال 671 بروایت او از پدرش که گفت: خبر داد مرا پیشوا، مجد الدین ابو القاسم عبد اللّه بن محمّد قزوینی، گفت: خبر داد ما را، جمال السنّه ابو عبد اللّه محمّد بن حمویه بن محمّد جوینی گفت: خبر داد ما را جمال الاسلام ابو المحاسن علی بن شیخ الاسلام فضل بن محمّد فارندی، گفت خبر داد ما را پیشوا عبد اللّه بن علی استاد زمان خود که در طریقت مشار الیه بود و مورد توجه مسلمین و پیشوا در شریعت، گفت: خبر داد ما را ابو الحسن علی بن محمّد بن بندار قزوینی در مکه باخبار از علی بن عمر بن محمّد حبری بر سبیل قرائت بر او باخبار او از محمّد بن عبیده قاضی باخبار از ابراهیم ابن حجاج، از حمّاد، از علی بن زید و ابی هارون عبدی، از عدّی بن ثابت از براء بن عازب که گفت: با رسولخدا صلی اللّه علیه و آله در حجة الوداع همراه بودیم، آمدیم تا بغدیر خم رسیدیم، در آنجا نماز جماعت را اعلام فرمود، وزیر دو درخت برای پیغمبر رفته شد، سپس پیغمبر صلی اللّه علیه و آله دست علی علیه السّلام را گرفت و فرمود:آیا من باهل ایمان اولی (سزاوارتر) از خود آنان نیستم؟ گفتند: آری هستی.فرمود: آیا من بهر مؤمنی اولی نیستم از خودش؟ گفتند: آری هستی، فرمود آیا زنهای من مادران مؤمنین نیستند؟ گفتند: چرا فرمود بس این (اشاره بعلی علیه السّلام) مولای کسی است که من مولای اویم- بار خدایا دوست بدار آنکه او را دوست بدارد و دشمن بدار آنکه او را دشمن بدارد، بعد از این جریان عمر بن خطاب او را (علی علیه السّلام را) ملاقات کرد و باو گفت: گوارا باد تو را ای پسر ابی طالب، صبح و شام نمودی در حالیکه مولای هر مرد و زن با ایمان هستی، سپس (حموینی) گوید: امام حافظ- شیخ السنّه ابو بکر احمد بن حسین بیهقی این حدیث را در فضائل امیر المؤمنین علی رضی اللّه عنه وارد کرده و من آن را از خطّ مبارکش نقل نمودم، و گفت:خبر داد ما را- استاد- پیشوا عماد الدین عبد الحافظ بن بدران بن شبل بن طرحان مقدسی بوسیله قرائت من بر او در شهر نابلس، و شیخ صالح- محمّد بن عبد اللّه انصاری حرستانی  بطریق اجازه روایت آن، از ابی عبد اللّه محمّد بن فضل عراوی بطریق اذن روایت آن، از استاد- پیشوا، ابی بکر احمد بن حسین که گفت: خبر داد ما را علی بن احمد بن عبید باخبار از احمد بن سلیمان مؤدّب بحدیث از عثمان و او از زید بن حباب بحدیث او از حمّاد بن سلمه از علی بن زید بن جدعان، از عدیّ بن ثابت از براء که گفت: با رسولخدا صلی اللّه علیه و آله رو آوردیم تا آخر حدیث که ذکر شد.

33- نظام الدین قمی نیشابوری روایت او بلفظ ابی سعید خدری.

34- ولی الدین خطیب در «مشکاة المصابیح» که در سال 737 تألیف شده در ص 557 داستان تهنیت را بطریق احمد از براء بن عازب و زید بن ارقم بلفظ مذکور وی در ص 182 روایت نموده.

35- جمال الدین زرندی مدنی متوفّای هفتصد و پنجاه و اند، داستان تهنیت را در کتاب خود «درر السمطین» از طریق حافظ ابی بکر بیهقی باسنادش از براء بن عازب بلفظ مذکور از حموینی روایت نموده.

زیادتی چاپ دوم:- و در روایت او مذکور است: تا اینکه در روز پنجشنبه هجدهم ذی الحجة بغدیر خم رسیدیم پس نماز جماعت اعلام شد …

36- ابو الفداء ابن کثیر شامی، شافعی، متوفّای 774 در کتاب خود «البدایة و النهایة» جلد 5 ص 209- 210 داستان تهنیت را بلفظ احمد بن حنبل از براء بن عازب از طریق حافظ ابی یعلی موصلی و حافظ حسن بن سفیان- نامبردگان- و نیز از براء بن عازب از طریق ابن جریر از ابی زرعه، از موسی بن اسماعیل «منقری» از حمّاد بن سلمه، از علی بن زید و ابی هارون عبدی از عدیّ بن ثابت از براء، و از حدیث موسی بن عثمان خضرمی از ابی اسحاق سبیعی از براء و زید بن ارقم روایت نموده و در ص 212 از ابی هریره بلفظ خطیب بغدادی آورده.

37- تقی الدین مقریزی مصری، متوفّای 845 داستان تهنیت را در «خطط» ص 223 بطریق احمد از براء بن عازب بلفظ پیش گفته روایت نموده است.

38- نور الدین- ابن صبّاغ مالکی، مکی، متوفای 855 داستان تهنیت را در «الفصول المهمّه» ص 25 از احمد و حافظ بیهقی از براء بن عازب بهمان لفظ مذکور آنها حکایت نموده.

39- قاضی نجم الدین اذرعی، شافعی، متوفّای 876 در «بدیع المعانی» صفحه 75 گوید: و بتحقیق وارد شده که عمر بن خطاب رضی اللّه عنه هنگامیکه سخن رسولخدا صلی اللّه علیه و آله را شنید که فرمود: من کنت مولاه فعلی مولاه، بعلی رضی اللّه عنه گفت: گوارا باد تو را، گردیدی مولای هر مرد و زن مؤمن.

40- کمال الدین میبدی در شرح دیوان منسوب به امیر المؤمنین علیه السّلام در صفحه 406 حدیث احمد را از براء بن عازب و زید بن ارقم بلفظ پیش گفته اش ذکر نموده است.

41- جلال الدین سیوطی متوفّای 911 داستان تهنیت را در «جمع الجوامع» بطوری که در کنز العمال جلد 6 ص 397 مذکور است بنقل از حافظ ابن ابی شیبه ذکر نموده.

42- نور الدین سمهودی، مدنی، شافعی، متوفّای 911 داستان تهنیت را در کتاب خود (وفاء الوفا باخبار دار المصطفی) جلد 2 ص 173 نقل از احمد بطریق او از براء و زید روایت نموده است.

43- ابو العباس شهاب الدین قسطلانی، متوفّای 923 در جلد 2 «مواهب اللدنیّة» ص 13 در معنی مولی گوید: و سخن عمر که گفت: اصبحت مولی کلّ مؤمن، یعنی ولیّ کل مؤمن.

44- سید عبد الوهاب حسینی، بخاری، متوفّای 932

45- ابن حجر عسقلانی، هیتمی، متوفّای 973 در «الصواعق المحرقه» صفحه 26 درباره مفاد حدیث گوید: ما این را قبول داریم که او (یعنی علی علیه السّلام) اولی است، ولی تسلیم باین معنی نمیشویم که اولی بامامت است بلکه مراد اینست که او اولی به پیروی و نزدیکی بسوی اوست، تا آنجا که گوید: و همین معنی است که ابو بکر و عمر از حدیث فهمیده اند  و فهم این دو نفر کافی است، چه آن دو پس از آنکه (سخن پیغمبر صلی اللّه علیه و آله را) شنیدند باو (علی علیه السّلام) گفتند گردیدی ای پسر ابی طالب مولای هر مرد و زن مؤمن … این حدیث را دار قطنی روایت نموده است.

46- سید علی بن شهاب الدین همدانی داستان تهنیت را در «مودة القربی» بلفظ براء روایت نموده.

47- سید محمود شیخانی، قادری، مدنی در کتاب خود (الصراط السوی فی مناقب آل النبیّ) گوید ابو یعلی و حسن بن سفیان در مسندشان از براء بن عازب رضی الله عنه روایت نموده اند که گفت: در حجة الوداع با رسولخدا صلی اللّه علیه و آله بودیم …تا آخر لفظی که از آندو ذکر شد. و سپس گوید: حافظ ذهبی گفته: این حدیث حسن است و تمام علماء اهل سنت بر آنچه ما گفتیم اتفاق نموده اند .. سپس درباره آنچه که از خطبه غدیر (بعقیده او) درست است گوید: و صحیح از جمله آنچه ذکر کردیم نیز این فراز از فرموده پیغمبر صلی اللّه علیه و آله است:«الست اولی بکلّ مؤمن من نفسه»یعنی آیا من بهر مؤمنی اولی نیستم از خودش؟ گفتند: آری، هستی. فرمود: همانا این (اشاره به علی علیه السّلام) مولای کسی است که من مولای اویم، بار خدایا، دوست بدار آنکه را که او را دوست دارد و دشمن بدار آنکه را که او را دشمن بدارد، پس از این گفتار عمر رضی اللّه عنه او را (علی علیه السّلام را) ملاقات کرد و گفت: گوارا باد تو را، صبح و شام نمودی در حالیکه مولای هر مرد و زن مؤمن هستی، قسمتهای صحیح و حسن پایان یافت و در آنچه ذکر شد چیزی از ساخته ها و افتراآت مدّعی در میان نیست تا آخر … تمام سخن او در مورد: سخنان پیرامون حدیث، خواهد آمد.

48- شمس الدین مناوی، شافعی، متوفّای 1031 در کتاب «فیض القدیر» جلد 6 ص 218 گوید: چون ابو بکر و عمر این را (حدیث الولایه) شنیدند گفتند (طبق آنچه که دار قطنی از سعد بن ابی وقّاص روایت نموده): گردیدی ای پسر ابی طالب مولای هر مرد و زن مؤمن.

49- شیخ احمد، با کثیر مکی، شافعی، متوفّای 1047 داستان تهنیت را در (وسیلة المآل فی عدّ مناقب الآل) بلفظ براء بن عازب روایت نموده.

50- ابو عبد اللّه زرقانی، مالکی، متوفّای 1122 در «شرح المواهب» جلد 7 صفحه 13 گوید: دار قطنی از سعد روایت نموده که گفت: چون ابو بکر و عمر این را شنیدند گفتند: گردیدی ای پسر ابی طالب مولای هر مرد و زن مؤمن.

51- حسام الدین بن محمّد با یزید سهارنپوری داستان تهنیت را در (مرافض الروافض) ذکر نموده است.

52- میرزا محمّد بدخشانی داستان تهنیت را در دو کتاب خود (مفتاح النجا فیمناقب آل العبا) و (نزل الابرار بما صحّ فی اهل البیت الاطهار) از براء و زید از طریق احمد ذکر نموده.

53- شیخ محمّد صدر العالم داستان تهنیت را در (معارج العلی فی مناقب المرتضی) از طریق احمد از براء و زید ذکر نموده.

54- ابو ولیّ اللّه احمد عمری دهلوی، متوفّای 1176 لفظ او در ج 1 ص 230 گذشت.

55- سید محمّد صنعانی، متوفّای 1182 در (الروضة الندیة شرح التحفة العلویة) از محبّ الدین طبری حدیثی را که از طریق احمد از براء روایت نموده ذکر کرده است.

56- مولوی محمّد مبین لکهنوی داستان تهنیت را در (وسیلة النجاة) از براء و زید ذکر نموده است.

57- مولوی ولیّ اللّه لکهنوی داستان تهنیت را در (مرآت المؤمنین فی مناقب اهل بیت سید المرسلین) بلفظ احمد ذکر نموده و گفته: … و در روایتی (چنین مذکور است) به به. یا علی صبح و شام نمودی … تا آخر.

58- محمّد محبوب العالم در (تفسیر شاهی) از ابی سعید خدری آنچه را که در صفحه 99 بلفظ نیشابوری گذشت ذکر نموده است.

59- سید احمد زینی دحلان، مکی، شافعی، متوفّای 1304 در جلد 2 «الفتوحات الاسلامیه» ص 306 گوید: عمر رضی اللّه عنه، علی بن ابی طالب و اهل بیت رسول خدا صلی اللّه علیه و آله را دوست میداشت، و در این مورد مطالب بسیاری از او بدست آمده، و از آنجمله است این مطلب که چون پیغمبر صلّی اللّه علیه و آله فرمود:من کنت مولاه فعلی مولاه، ابو بکر و عمر رضی اللّه عنهما گفتند: گردیدی ای پسر ابی طالب مولای هر مرد و زن مؤمن.

60- شیخ محمّد حبیب اللّه شنقیطی، مدنی، مالکی، داستان تهنیت را در (کفایةالطالب فی حیاة علی بن ابی طالب) صفحه 28 از طریق ابن سمّان، از براء بن عازب و از طریق احمد، از زید بن ارقم بلفظ مذکور ذکر کرده است.

(الغدیر فی الکتاب و السنه و الادب، ج 1، ص: 508)

متن عربی

حدیث التهنئة

أخرج الإمام الطبری محمد بن جریر فی کتاب الولایة حدیثاً بإسناده عن زید ابن أرقم، مرّ شطر کبیر منه (ص 214- 216)، و فی آخره: فقال:

 «معاشر الناس قولوا: أعطیناک علی ذلک عهداً عن أنفسنا، و میثاقاً بألسنتنا، و صفقةً بأیدینا، نؤدِّیه إلی أولادنا و أهالینا، لا نبغی بذلک بدلًا، و أنت شهیدٌ علینا، و کفی باللَّه شهیداً.

قولوا ما قلتُ لکم، و سلِّموا علی علیّ بإمرة المؤمنین، و قولوا: (الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِی هَدانا لِهذا وَ ما کُنَّا لِنَهْتَدِیَ لَوْ لا أَنْ هَدانَا اللَّهُ) «1»،

فإنّ اللَّه یعلم کلّ صوت و خائنة کلّ نفس (فَمَنْ نَکَثَ فَإِنَّما یَنْکُثُ عَلی نَفْسِهِ وَ مَنْ أَوْفی بِما عاهَدَ عَلَیْهُ اللَّهَ فَسَیُؤْتِیهِ أَجْراً عَظِیماً) «2».

قولوا ما یُرضی اللَّه عنکم ف (إِنْ تَکْفُرُوا فَإِنَّ اللَّهَ غَنِیٌّ عَنْکُمْ) «3»».

قال زید بن أرقم: فعند ذلک بادر الناس بقولهم: نعم سمعنا و أطعنا علی أمر اللَّه و رسوله بقلوبنا، و کان أوّل من صافق النبیَّ صلی الله علیه و آله و سلم و علیّا: أبو بکر و عمر و عثمان و طلحة و الزبیر و باقی المهاجرین و الأنصار و باقی الناس إلی أن صلّی الظهرین فی وقت واحد، و امتدّ ذلک إلی أن صلّی العشاءین فی وقت واحد، و أوصلوا البیعة و المصافقة ثلاثاً.

و رواه أحمد بن محمد الطبریّ الشهیر بالخلیلیِّ فی کتاب مناقب علیّ بن أبی طالب المؤلَّف سنة (411) بالقاهرة من طریق شیخه محمد بن أبی بکر بن عبد الرحمن، و فیه:

الغدیر فی الکتاب و السنه و الادب، ج 1، ص: 509

فتبادر الناس إلی بیعته، و قالوا: سمعنا و أطعنا لما أمرنا اللَّه و رسوله بقلوبنا و أنفسنا و ألسنتنا و جمیع جوارحنا، ثمّ انکبّوا علی رسول اللَّه و علی علیٍّ بأیدیهم، و کان أوّل من صافق رسول اللَّه «1» أبو بکر و عمر و طلحة و الزبیر، ثمّ باقی المهاجرین و الناس علی طبقاتهم و مقدار منازلهم إلی أن صُلّیت الظهر و العصر فی وقت واحد و المغرب و العشاء الآخرة فی وقت واحد، و لم یزالوا یتواصلون البیعة و المصافقة ثلاثاً، و رسول اللَّه کلّما بایعه فوجٌ بعد فوج یقول: «الحمدُ للَّه الذی فضّلنا علی جمیع العالمین». و صارت المصافقة سنّةً و رسماً، و استعملها من لیس له حقٌّ فیها.

و فی کتاب النشر و الطیّ: فبادر الناس بنعم نعم، سمعنا و أطعنا أمر اللَّه و أمر رسوله، آمنّا به بقلوبنا، و تداکّوا علی رسول اللَّه و علیٍّ بأیدیهم إلی أن صُلِّیت الظهر و العصر فی وقت واحد و باقی ذلک الیوم إلی أن صُلّیت العشاءان فی وقت احد، و رسول اللَّه کان یقول کلّما أتی فوجٌ: «الحمد للَّه الذی فضّلنا علی العالمین».

و قال المولوی ولیّ اللَّه اللکهنوی فی مرآة المؤمنین «2» فی ذکر حدیث الغدیر ما معرّبه: فلقیه عمر بعد ذلک، فقال له: هنیئاً یا ابن أبی طالب أصبحت و أمسیت… و کان یهنّئ أمیر المؤمنین کلُّ صحابیّ لاقاه.

و قال المؤرِّخ ابن خاوند شاه «3» المتوفّی (903) فی روضة الصفا «4» فی الجزء الثانی من (مج 1/173) بعد ذکر حدیث الغدیر ما ترجمته:

ثمّ جلس رسول اللَّه فی خیمة تختصّ به، و أمر أمیر المؤمنین علیّا علیه السلام أن یجلس فی خیمة أخری، و أمر إطباق «5» الناس بأن یهنِّئوا علیّا فی خیمته. و لمّا فرغ الناس عن

الغدیر فی الکتاب و السنه و الادب، ج 1، ص: 510

التهنئة له أمر رسول اللَّه أمّهات المؤمنین بأن یَسِرنَ إلیه و یهنِّئنه ففعلن، و ممّن هنّأه من الصحابة عمر بن الخطّاب، فقال: هنیئاً لک یا ابن أبی طالب أصبحت مولای و مولی جمیع المؤمنین و المؤمنات.

و قال المؤرِّخ غیاث الدین «1» المتوفّی (942) فی حبیب السِّیَر «2» فی الجزء الثالث من (مج 1/144) ما معرّبه:

 

ثمّ جلس أمیر المؤمنین بأمر من النبیِّ صلی الله علیه و آله و سلم فی خیمة تختصّ به یزوره الناس و یهنِّئونه، و فیهم عمر بن الخطّاب، فقال: بخٍ بخٍ یا ابن أبی طالب أصبحت مولای و مولی کلِّ مؤمن و مؤمنة. ثمّ أمر النبیّ أمّهات المؤمنین بالدخول علی أمیر المؤمنین و التهنئة له.

و خصوص حدیث تهنئة الشیخین رواه من أئمّة الحدیث و التفسیر و التاریخ من رجال السنّة کثیرٌ لا یستهان بعدّتهم بین راوٍ مرسلًا له إرسال المسلّم، و بین راوٍ إیّاه بمسانید صحاح برجال ثقات تنتهی إلی غیر واحد من الصحابة، کابن عبّاس، و أبی هریرة، و البراء بن عازب، و زید بن أرقم، فممّن رواه:

1- الحافظ أبو بکر عبد اللَّه بن محمد بن أبی شیبة: المتوفّی (235)، المترجم (ص 89).

أخرج بإسناده- فی المصنّف «3»- عن البراء بن عازب قال: کنّا مع رسول اللَّه صلی الله علیه و سلم فی سفر، فنزلنا بغدیر خمّ، فنودی: الصلاة جامعة، و کُسح لرسول اللَّه صلی الله علیه و سلم تحت شجرة فصلّی الظهر، فأخذ بید علیّ، فقال: «أ لستم تعلمون أنّی أولی بکلّ مؤمن من

الغدیر فی الکتاب و السنه و الادب، ج 1، ص: 511

نفسه؟ قالوا: بلی.

فأخذ بید علیّ، فقال: اللّهمّ من کنتُ مولاه فعلیّ مولاه، اللّهمّ والِ من والاه، و عادِ من عاداه».

فلقیه عمر بعد ذلک، فقال: هنیئاً لک یا ابن أبی طالب أصبحت و أمسیت مولی کلّ مؤمن و مؤمنة.

2- إمام الحنابلة أحمد بن حنبل: المتوفّی (241).

فی مسنده «4» (4/281) عن عفّان، عن حمّاد بن سلمة، عن علیّ بن زید، عن عدیِّ بن ثابت، عن البراء بن عازب قال: کنّا مع رسول اللَّه… إلی آخر اللفظ المذکور من طریق ابن أبی شیبة غیر أنَّه لیست فیه کلمة (اللّهمّ) الأُولی.

3- الحافظ أبو العبّاس [الحسن بن سفیان ] الشیبانیّ، النسویّ: المتوفّی (303)، المترجم (ص 100).

قال: حدّثنا هدبة، حدّثنا حمّاد بن سلمة عن زید، و أبو هارون عن عدیّ بن ثابت، عن البراء قال: کنّا مع رسول اللَّه صلی الله علیه و سلم فی حجّة الوداع، فلمّا أتینا علی غدیر خُمّ کُسح لرسول اللَّه تحت شجرتین، و نُودی فی الناس: الصلاة جامعة، و دعا رسول اللَّه علیّا، و أخذ بیده، فأقامه عن یمینه، فقال: «أ لستُ أولی بکلّ امرئ من نفسه؟ قالوا: بلی.

قال: فإنّ هذا مولی من أنا مولاه، اللّهمّ والِ من والاه، و عادِ من عاداه».

فلقیه عمر بن الخطّاب، فقال: هنیئاً لک أصبحت و أمسیت مولی کلِّ مؤمن و مؤمنة.

4- الحافظ أبو یعلی الموصلیّ: المتوفّی (307)، المترجم (ص 100).

الغدیر فی الکتاب و السنه و الادب، ج 1، ص: 512

رواه فی مسنده عن هدبة عن حمّاد.. إلی آخر السند و المتن المذکورین فی طریق الشیبانیِّ.

5- الحافظ أبو جعفر محمد بن جریر الطبریّ: المتوفّی (310) فی تفسیره (3/428).

قال- بعد ذکر حدیث الغدیر-: فلقیه عمر، فقال: هنیئاً لک یا ابن أبی طالب أصبحت مولای و مولی کلِّ مؤمن و مؤمنة. و هو قول ابن عبّاس، و البراء بن عازب، و محمد بن علیّ.

6- الحافظ أحمد بن عقدة الکوفیّ: المتوفّی (333).

أخرج فی کتاب الولایة- و هو أوّل الکتاب- عن شیخه إبراهیم بن الولید بن حمّاد، عن یحیی بن یعلی، عن حرب بن صبیح، عن ابن أخت حمید الطویل، عن ابن جدعان، عن سعید بن المسیّب، قال:

قلت لسعد بن أبی وقّاص: إنّی أُرید أن أسألک عن شی ءٍ، و إنّی أتّقیک.

قال: سل عمّا بدا لک، فإنّما أنا عمّک. قال: قلت: مقام رسول اللَّه صلی الله علیه و آله و سلم فیکم یوم غدیر خُمّ؟

قال: نعم قام فینا بالظهیرة، فأخذ بید علیّ بن أبی طالب، فقال: «من کنتُ مولاهُ فعلیٌّ مولاه، اللّهمّ والِ من والاه، و عادِ من عاداه».

قال: فقال أبو بکر و عمر: أمسیت یا ابن أبی طالب مولی کلِّ مؤمن و مؤمنة.

7- الحافظ أبو عبد اللَّه المرزبانیّ، البغدادیّ: المتوفّی (384).

رواه بإسناده عن أبی سعید الخُدریّ فی کتابه سرقات الشعر.

8- الحافظ علیّ بن عمر الدارقطنیّ، البغدادیّ: المتوفّی (385).

أخرج بإسناده حدیث الغدیر، و فیه: أنَّ أبا بکر و عمر لمّا سمعا قالا له: أمسیت یا ابن أبی طالب مولی کلِّ مؤمن و مؤمنة.

الغدیر فی الکتاب و السنه و الادب، ج 1، ص: 513

حکاه عنه ابن حجر فی الصواعق «1» (ص 26)، و مرّ عنه من طریق الخطیب البغدادی بلفظ آخر (ص 232).

9- الحافظ أبو عبد اللَّه بن بطّة الحنبلیّ: المتوفّی (387).

أخرجه بإسناده فی کتابه الإبانة عن البراء بن عازب بلفظ الحافظ أبی العبّاس الشیبانیّ المذکور بإسقاط کلمة: أمسیت.

10- القاضی أبو بکر الباقلانیّ، البغدادیّ: المتوفّی (403)، المترجم (ص 107).

أخرجه فی کتابه التمهید فی أُصول الدین (ص 171).

11- الحافظ أبو سعید الخرکوشیّ، النیسابوریّ: المتوفّی (407).

رواه فی تألیفه شرف المصطفی بإسناده عن البراء بن عازب بلفظ أحمد بن حنبل، و بإسناد آخر عن أبی سعید الخُدری، و لفظه: ثمّ قال النبیُّ صلی الله علیه و سلم: «هنِّئونی هنِّئونی إنّ اللَّه تعالی خصّنی بالنبوّة، و خصّ أهل بیتی بالإمامة».

فلقی عمر بن الخطّاب أمیر المؤمنین، فقال: طوبی لک یا أبا الحسن أصبحت مولای و مولی کلِّ مؤمن و مؤمنة.

12- الحافظ أحمد بن مردویه الأصبهانیّ: المتوفّی (410).

أخرجه فی تفسیره عن أبی سعید الخُدریّ، و فیه: فلقی علیّا علیه السلام عمرُ بن الخطّاب بعد ذلک، فقال: هنیئاً لک یا ابن أبی طالب أصبحت و أمسیت مولای و مولی کلّ مؤمن و مؤمنة.

13- أبو إسحاق الثعلبیّ: المتوفّی (427).

أخرج فی تفسیره الکشف و البیان «2»، قال: أخبرنا أبو القاسم یعقوب بن أحمد

الغدیر فی الکتاب و السنه و الادب، ج 1، ص: 514

السری، أخبرنا أبو بکر محمد بن عبد اللَّه بن محمد، حدّثنا أبو مسلم إبراهیم بن عبد اللَّه الکجی، حدّثنا حجّاج بن منهال، حدّثنا حمّاد بن سلمة، عن علیّ بن زید، عن عدیِّ بن ثابت، عن البراء بن عازب، قال:

لمّا نزلنا مع رسول اللَّه صلی الله علیه و سلم فی حجّة الوداع کنّا بغدیر خُمّ فنادی: أنَّ الصلاة جامعة، و کُسح للنبیّ تحت شجرتین، فأخذ بید علیّ، فقال:

 «أ لستُ أولی بالمؤمنین من أنفسهم؟ قالوا: بلی. قال: هذا مولی من أنا مولاه، اللّهمّ والِ من والاه، و عادِ من عاداه».

قال: فلقیه عمر فقال: هنیئاً لک یا ابن أبی طالب أصبحت مولی کلِّ مؤمن و مؤمنة.

14- الحافظ ابن السمّان الرازیّ: المتوفّی (445).

أخرجه بإسناده عن البراء بن عازب باللفظ المذکور عن أحمد بن حنبل، حکاه عنه محبّ الدین الطبریّ فی الریاض النضرة «1» (2/69)، و الشنقیطیّ فی حیاة علیّ بن أبی طالب (ص 28).

15- الحافظ أبو بکر البیهقیّ: المتوفّی (458).

رواه مرفوعاً إلی البراء بن عازب، کما فی الفصول المهمّة لابن الصبّاغ المالکی المکّی «2» (ص 25)، و نظم درر السمطین لجمال الدین الزرندیّ الحنفیّ «3»، بسند یأتی عنه عن أبی هریرة، و یأتی من طریق الخوارزمی عنه عن البراء و أبی هریرة.

16- الحافظ أبو بکر الخطیب البغدادیّ: المتوفّی (463).

مرّ عنه بسندین صحیحین عن أبی هریرة (ص 232، 233).

الغدیر فی الکتاب و السنه و الادب، ج 1، ص: 515

17- الفقیه أبو الحسن بن المغازلیّ: المتوفّی (483).

فی کتاب المناقب «1» قال: أخبرنا أبو بکر أحمد بن محمد بن طاوان، قال: أخبرنا أبو الحسن أحمد بن الحسین بن السمّاک، قال: حدّثنی أبو محمد جعفر بن محمد بن نصیر الخلدی، حدّثنی علیّ بن سعید بن قتیبة الرملی، قال: حدّثنی ضمرة… إلی آخر السند و اللفظ المذکورین من طریق الخطیب البغدادیِّ (ص 232، 233). و قال:

أخبرنا أبو الحسن أحمد بن المظفر العطّار، قال: أخبرنا أبو محمد بن السقّاء، و أخبرنا أبو الحسن علیّ بن عبد اللَّه القصّاب البیِّع الواسطی ممّا أذن لی فی روایته أنَّه قال: حدّثنی أبو بکر محمد بن الحسن بن محمد البیاسری، قال: حدّثنی أبو الحسن علیّ بن محمد بن الحسن الجوهری، قال: حدّثنی محمد بن زکریا العبدی، قال: حدّثنی حمید الطویل، عن أنس فی حدیث:

فأخذ بیده، و أرقاه المنبر. فقال: «اللّهمّ هذا منّی، و أنا منه، ألا إنَّه منّی بمنزلة هارون من موسی، ألا من کنتُ مولاه فهذا علیٌّ مولاه». قال: فانصرف علیّ قریر العین، فاتبعه عمر بن الخطاب، فقال: بخٍ بخٍ یا أبا الحسن أصبحت مولای و مولی کلِّ مسلم.

18- أبو محمد أحمد العاصمیّ:

قال فی تألیفه- زین الفتی-: أخبرنی شیخی محمد بن أحمد رحمه الله، قال: أخبرنا أبو أحمد الهمدانی، قال: حدّثنا أبو جعفر محمد بن إبراهیم بن محمد بن عبد اللَّه «2» بن جبلة القهستانی، قال: حدّثنا أبو قریش محمد بن جمعة بن خلف القاینی، قال: حدّثنا أبو یحیی محمد بن عبد اللَّه بن یزید المقری، قال: حدّثنا أبی، قال: حدّثنا حمّاد بن

الغدیر فی الکتاب و السنه و الادب، ج 1، ص: 516

سلمة عن علیِّ بن زید بن جدعان، عن عدیِّ بن ثابت، عن البراء بن عازب، قال:

لمّا قال رسول اللَّه صلی الله علیه و سلم: «من کنتُ مولاهُ فعلیٌّ مولاه». قال عمر: هنیئاً لک یا أبا الحسن أصبحت مولی کلِّ مسلم.

و قال: أخبرنا محمد بن أبی زکریّا رحمه الله قال: أخبرنا أبو الحسن محمد «1» بن عمر ابن بهته البزّاز بقراءة أبی الفتح بن أبی الفوارس الحافظ علیه ببغداد، فأقرَّ به، قال: أخبرنا أبو العبّاس أحمد بن محمد بن سعید بن عبد الرحمن بن عقدة الهمدانی مولی بنی هاشم، قراءة علیه من أصل کتابه سنة ثلاثین و ثلاثمائة، لمّا قَدِم علینا بغداد، قال: حدّثنا إبراهیم بن الولید بن حمّاد قال: أخبرنا أبی قال: أخبرنا یحیی بن یعلی… إلی آخر المذکور (ص 273) من طریق الحافظ ابن عقدة سنداً و متناً.

19- الحافظ أبو سعد السمعانیّ: المتوفّی (562).

فی کتابه- فضائل الصحابة- بالإسناد عن البراء بن عازب بلفظ أحمد بن حنبل المذکور (ص 272).

20- حجّة الإسلام أبو حامد الغزالیّ: المتوفّی (505).

قال فی تألیفه سرِّ العالمین «2» (ص 9): أجمع الجماهیر علی متن الحدیث من خطبته صلی الله علیه و سلم فی یوم غدیر خُمّ باتّفاق الجمیع و هو یقول: «من کنتُ مولاه فعلیٌّ مولاه».

فقال عمر: بخٍ بخٍ لک یا أبا الحسن لقد أصبحت مولای و مولی کلِّ مؤمن و مؤمنة.

الغدیر فی الکتاب و السنه و الادب، ج 1، ص: 517

21- أبو الفتح الأشعریّ، الشهرستانیّ: المتوفّی (548).

قال فی الملل و النحل المطبوع فی هامش الفِصَل لابن حزم «1» (1/220): و مثل ما جری فی کمال الإسلام و انتظام الحال حین نزل قوله تعالی: (یا أَیُّهَا الرَّسُولُ بَلِّغْ ما أُنْزِلَ إِلَیْکَ مِنْ رَبِّکَ وَ إِنْ لَمْ تَفْعَلْ فَما بَلَّغْتَ رِسالَتَهُ)، فلمّا وصل إلی غدیر خُمّ أمر بالدرجات «2» فقُمِمْنَ، و نادوا: الصلاة جامعة، ثمّ قال علیه السلام و هو علی الرحال: «من کنتُ مولاه فعلیّ مولاه، اللّهمّ والِ من والاه، و عادِ من عاداه، و انصر من نصره، و اخذل من خذله، و أدرِ الحقّ معه حیث دار، ألا هل بلّغت؟». ثلاثاً.

فادّعت الإمامیّة أنَّ هذا نصٌّ صریحٌ، فإنّا ننظر: من کان النبی مولیً له؟ و بأیّ معنیً؟ فیطَّرد ذلک فی حقِّ علیٍّ، و قد فهمت الصحابة من التولیة ما فهمناه «3» حتی قال عمر حین استقبل علیّا: طوبی لک یا علیٍّ أصبحت مولی کلِّ مؤمن و مؤمنة.

22- أخطب الخطباء الخوارزمیّ، الحنفیّ: المتوفّی (568).

أخرج فی مناقبه «4» (ص 94) عن أبی الحسن علیّ بن أحمد العاصمیّ الخوارزمیّ، عن إسماعیل بن أحمد الواعظ، عن الحافظ أبی بکر البیهقی، عن علیّ بن أحمد بن حمدان، عن أحمد بن عبید، عن أحمد بن سلیمان المؤدِّب، عن عثمان بن أبی شیبة، عن زید بن الحباب، عن حمّاد بن سلمة، عن علیّ بن زید بن جدعان، عن عدیِّ بن ثابت، عن البراء بن عازب قال: أقبلنا مع رسول اللَّه صلی الله علیه و سلم فی حجِّه، حتی إذا کنّا بین مکّة و المدینة نزل النبیّ صلی الله علیه و سلم، فأمر منادیاً بالصلاة جامعة، قال: فأخذ بید علیٍّ، فقال: «أ لست أولی بالمؤمنین من أنفسهم؟ قالوا: بلی.

الغدیر فی الکتاب و السنه و الادب، ج 1، ص: 518

قال: فهذا ولیُّ من أنا ولیّه، اللّهمّ والِ من والاه، و عادِ من عاداه، من کنتُ مولاه فعلیٌّ مولاه». ینادی رسول اللَّه صلی الله علیه و سلم بأعلی صوته، فلقیه عمر بن الخطّاب بعد ذلک فقال: هنیئاً لک یا ابن أبی طالب أصبحت مولای و مولی کلِّ مؤمن و مؤمنة.

و بالإسناد المذکور عن الحافظ أبی بکر البیهقیّ، عن الحافظ أبی عبد اللَّه الحاکم، عن أبی یعلی الزبیر بن عبد اللَّه الثوریّ «5»، عن أبی جعفر أحمد بن عبد اللَّه البزّاز، عن علیِّ بن سعید، عن ضمرة، عن ابن شوذب… إلی آخر الحدیث المذکور من طریق الخطیب البغدادیّ «6» (ص 232، 233) سنداً و متناً.

23- أبو الفرج ابن الجوزیّ، الحنبلیّ: المتوفّی (597).

أخرج فی مناقبه من طریق أحمد بن حنبل بالإسناد عن البراء بن عازب بلفظه المذکور.

24- فخر الدین الرازیّ، الشافعیّ: المتوفّی (606).

رواه فی تفسیره الکبیر «7» (3/636) و فی طبعةٍ (ص 443) بلفظ مرّ (ص 219).

25- أبو السعادات مجد الدین بن الأثیر، الشیبانیّ: المتوفّی (606).

قال فی النهایة «8» (4/246) بعد عدِّ معانی المولی: و منه الحدیث: «من کنتُ مولاه فعلیٌّ مولاه»…- إلی أن قال-: و قول عمر لعلیٍّ: أصبحت مولی کلِّ مؤمن.

26- أبو الفتح محمد بن علیِّ النطنزیّ:

أخرج فی کتابه- الخصائص العلویّة- بإسناده حدیث أبی هریرة بلفظه المذکور

الغدیر فی الکتاب و السنه و الادب، ج 1، ص: 519

من طریق الخطیب البغدادی (ص 232).

27- عزُّ الدین أبو الحسن بن الأثیر، الشیبانیّ: المتوفّی (630).

أخرجه «1» بإسناده عن البراء بن عازب بلفظ مرّ (ص 178).

28- الحافظ أبو عبد اللَّه الکنجیّ، الشافعیّ: المتوفّی (658).

قال فی کفایة الطالب «2» (ص 16):

أخبرنا الحافظ یوسف بن خلیل الدمشقی بحلب، قال: أخبرنا الشریف أبو المعمّر محمد بن حیدرة الحسینی الکوفی ببغداد، و أخبرنا أبو الغنائم محمد بن علیّ بن میمون النرسی بالکوفة، أخبرنا أبو المثنّی دارم بن محمد بن زید النهشلی، حدّثنا أبو حکیم محمد بن إبراهیم بن السریِّ التمیمی، حدّثنا أبو العبّاس أحمد بن محمد بن سعید الهمدانی- الشهیر بابن عقدة- حدّثنا إبراهیم بن الولید بن حمّاد، أخبرنا أبی، أخبرنا یحیی بن یعلی، عن حرب بن صبیح، عن ابن أُخت حمید الطویل… إلی آخر ما مرّ (ص 273) عن ابن عقدة سنداً و متناً.

29- شمس الدین أبو المظفر سبط ابن الجوزیّ، الحنفیّ: المتوفّی (654).

حکی فی تذکرته «3» (ص 18) عن فضائل أحمد بن حنبل بإسناده عن البراء ابن عازب باللفظ و السند المذکورین (ص 272).

30- عمر بن محمد الملّا:

رواه فی وسیلة المتعبّدین «4» عن البراء بلفظ أحمد.

31- الحافظ أبو جعفر محبّ الدین الطبریّ، الشافعیّ: المتوفّی (694).

الغدیر فی الکتاب و السنه و الادب، ج 1، ص: 520

أخرج فی الریاض النضرة «1» (2/169) بطریق أحمد بن حنبل عن البراء و زید ابن أرقم بلفظه المذکور، و رواه فی ذخائر العقبی (ص 67) من طریق أحمد بلفظ البراء ابن عازب.

32- شیخ الإسلام الحمّوئی: المتوفّی (722).

قال فی فرائد السمطین فی الباب الثالث عشر «2»:

أخبرنا الشیخ الإمام عماد الدین عبد الحافظ بن بدران بقراءتی علیه بمدینة نابلس فی مسجده، قلت له: أخبرک القاضی أبو القاسم عبد الصمد بن محمد بن أبی الفضل الأنصاری الحرستانی إجازةً، فأقرّ به، قال: أنبأنا أبو عبد اللَّه محمد بن أبی الفضل الفراوی إجازةً، قال: أنبأنا شیخ السنّة أبو بکر أحمد بن الحسین البیهقیّ الحافظ، قال: أنبأنا الحاکم أبو یعلی الزبیر بن عبد اللَّه النوریّ، نبّأنا أبو جعفر أحمد بن عبد اللَّه البزّاز، نبّأنا علیُّ بن سعید البرقی، نبّأنا ضمرة بن ربیعة، عن ابن شوذب، عن مطر الورّاق، عن شهر بن حوشب، عن أبی هریرة… بلفظ الخطیب البغدادی المذکور (ص 233).

و قال: أخبرنا الإمام الزاهد وحید الدین محمد بن أبی بکر بن أبی یزید الجوینی بقراءتی علیه بخیرآباد فی جمادی الأوّل «3» سنة ثلاث و ستّین و ستمائة، قال: أنبأنا الإمام سراج الدین محمد بن أبی الفتوح الیعقوبی سماعاً، قال: أنبأنا والدی الإمام فخر الدین أبو الفتوح بن أبی عبد اللَّه محمد بن عمر بن یعقوب، قال: أنبأنا الشیخ الإمام محمد بن علیِّ بن الفضل القارئ.

و أخبرنی السیّد الإمام الأطهر فخر الدین المرتضی بن محمود الحسینیّ

الغدیر فی الکتاب و السنه و الادب، ج 1، ص: 521

الأشتریّ، إجازةً فی سنة إحدی و سبعین و ستمائة بروایته عن والده، قال: أخبرنی الإمام مجد الدین أبو القاسم عبد اللَّه بن محمد القزوینی، قال: أنبأنا جمال السنّة أبو عبد اللَّه محمد بن حمّویه بن محمد الجوینی، قال: أنبأنا جمال الإسلام أبو المحاسن علیّ ابن شیخ الإسلام الفضل بن محمد الفارندی، قال: أنبأنا الإمام عبد اللَّه بن علیّ شیخ وقته المشار إلیه فی الطریقة و مقدَّم أهل الإسلام فی الشریعة، قال: نبّأنا أبو الحسن علیّ بن محمد بن بندار القزوینیّ بمکّة نبّأنا علیّ بن عمر بن محمد الحبری قراءة علیه، نبّأنا محمد بن عبیدة القاضی، نبّأنا إبراهیم بن الحجّاج، نبّأنا حمّاد عن علیِّ بن زید و أبی هارون العبدی، عن عدیّ بن ثابت، عن البراء بن عازب، قال:

أقبلنا مع النبیّ صلی الله علیه و سلم فی حجّة الوداع، حتی إذا کنّا بغدیر خُمّ، فنادی فینا: الصلاة جامعة، و کُسِح للنبیّ تحت شجرتین، فأخذ النبیّ صلی الله علیه و سلم بید علیّ، و قال:

 «أ لست أولی بالمؤمنین من أنفسهم؟ قالوا: بلی. قال أ لستُ أولی بکلّ مؤمن من نفسه؟ قالوا: بلی. قال: ألیس أزواجی أمّهاتِهم؟ قالوا: بلی.

فقال رسول اللَّه: فإنَّ هذا مولی من أنا مولاه، اللّهمّ والِ من والاه، و عادِ من عاداه».

و لقیه عمر بن الخطّاب بعد ذلک، فقال له: هنیئاً لک یا ابن أبی طالب، أصبحتَ و أمسیتَ مولی کلّ مؤمن و مؤمنة.

ثمّ قال: أورده الإمام الحافظ شیخ السنّة أبو بکر أحمد بن الحسین البیهقیّ فی فضائل أمیر المؤمنین علیّ رضی الله عنه و نقلتُهُ من خطّه المبارک.

و قال: أخبرنا الشیخ الإمام عماد الدین عبد الحافظ بن بدران بن شبل بن طرحان المقدسیّ، بقراءتی علیه بمدینة نابلس، و الشیخ الصالح محمد بن عبد اللَّه الأنصاریّ الحَرَسْتانی «1» إجازةً، بروایته عن أبی عبد اللَّه محمد بن الفضل الفراوی إذناً،

الغدیر فی الکتاب و السنه و الادب، ج 1، ص: 522

بروایته عن الشیخ الإمام أبی بکر أحمد بن الحسین، قال: أنبأنا علیّ بن أحمد بن عبید، قال: نبّأنا أحمد بن سلیمان المؤدّب، قال: حدّثنا عثمان، قال: حدّثنا زید بن الحباب، قال: حدّثنا حمّاد بن سلمة، عن علیّ بن زید بن جدعان، عن عدیِّ بن ثابت، عن البراء، قال: أقبلنا مع رسول اللَّه… «1» الحدیث.

33- نظام الدین القمیّ، النیسابوریّ:

مرت روایته بلفظ أبی سعید الخُدریّ (ص 221).

34- ولیّ الدین الخطیب:

أخرج فی مشکاة المصابیح «2»- المؤلَّف سنة (737)- (ص 557) بطریق أحمد عن البراء بن عازب و زید بن أرقم بلفظه المذکور ص (272).

35- جمال الدین الزرندیّ، المدنیّ: المتوفّی سنة بضع و خمسین و سبعمائة.

رواه فی کتابه نظم درر السمطین «3» من طریق الحافظ أبی بکر البیهقیّ بإسناده عن البراء بن عازب باللفظ المذکور عن الحمّوئی، و فیه: حتی إذا کنّا بغدیر خُمّ یوم الخمیس ثامن عشر من ذی الحجّة، فنودی فینا: الصلاة جامعة…

36- أبو الفدا إسماعیل بن کثیر الشامیّ، الشافعیّ: المتوفّی (744).

روی فی کتابه البدایة و النهایة «4» (5/209- 210) بلفظ أحمد بن حنبل عن البراء بن عازب من طریق الحافظین أبی یعلی الموصلیّ و الحسن بن سفیان المذکورین، و عن البراء- أیضاً- من طریق ابن جریر، عن أبی زرعة، عن موسی بن إسماعیل المنقری، عن حمّاد بن سلمة، عن علیّ بن زید و أبی هارون العبدی، عن

الغدیر فی الکتاب و السنه و الادب، ج 1، ص: 523

عدیّ بن ثابت، عن البراء، و من حدیث موسی بن عثمان الحضرمی عن أبی إسحاق السبیعی، عن البراء و زید بن أرقم، و أخرج فی (ص 212) عن أبی هریرة بلفظ الخطیب البغدادیّ.

37- تقیّ الدین المقریزیّ، المصریّ: المتوفّی (845).

ذکره فی الخطط «1» (2/223) بطریق أحمد عن البراء بن عازب بلفظه المذکور.

38- نور الدین بن الصبّاغ المالکیّ، المکّیّ: المتوفّی (855).

حکاه فی الفصول المهمّة «2» (ص 25) عن أحمد و الحافظ البیهقی، عن البراء بن عازب بلفظهما المذکور.

39- القاضی نجم الدین الأذرعیّ، الشافعیّ: المتوفّی (876).

قال فی بدیع المعانی (ص 75): و قد ورد أنَّ عمر بن الخطّاب رضی الله عنه حین سمع قول النبیّ صلی الله علیه و سلم: «من کنتُ مولاه فعلیٌّ مولاه»، قال لعلیٍّ رضی الله عنه: هنیئاً لک أصبحت مولی کلّ مؤمن و مؤمنة.

40- کمال الدین المیبُذی:

ذکر فی شرح الدیوان المعزوّ إلی أمیر المؤمنین (ص 406) حدیث أحمد عن البراء بن عازب و زید بن أرقم بلفظه المذکور.

41- جلال الدین السیوطی: المتوفّی (911). رواه فی جمع الجوامع، کما فی کنز العمّال «3» (6/397) نقلًا عن الحافظ ابن أبی شیبة بلفظه المذکور (ص 272).

42- نور الدین السمهودیّ، المدنیّ، الشافعیّ: المتوفّی (911).

الغدیر فی الکتاب و السنه و الادب، ج 1، ص: 524

رواه فی کتابه- وفاء الوفا بأخبار دار المصطفی «1» (2/173)، نقلًا عن أحمد بطریقه عن البراء و زید.

43- أبو العبّاس شهاب الدین القسطلانیّ: المتوفّی (923).

قال فی المواهب اللدنیّة «2» (2/13)- فی معنی المولی، و قولِ عمر: أصبحت مولی کلِّ مؤمن-: أی ولیّ کلِّ مؤمن.

44- السیّد عبد الوهاب الحسینیّ، البخاریّ: المتوفّی (932).

مرّ لفظه (ص 221).

45- ابن حجر الهیتمیّ: المتوفّی (973).

قال فی الصواعق المحرقة «3» (ص 26) فی مفاد الحدیث: سلّمنا أنَّه أولی، لکن لا نسلِّم أنَّ المراد أنَّه أولی بالإمامة، بل بالاتّباع و القرب منه… إلی أن قال: و هو الذی فهمه «4» أبو بکر و عمر- و ناهیک بهما- من الحدیث؛ فإنّهما لمّا سمعاه قالا له: أمسیت یا ابن أبی طالب مولی کلِّ مؤمن و مؤمنة. أخرجه الدارقطنی.

46- السیِّد علیّ بن شهاب الدین الهمدانیّ:

رواه فی مودّة القربی «5» بلفظ البراء.

47- السیِّد محمود الشیخانی، القادریّ، المدنیّ:

قال فی کتابه- الصراط السویِّ فی مناقب آل النبیّ-: أخرج أبو یعلی و الحسن ابن سفیان فی مسندیهما عن البراء بن عازب رضی الله عنه قال: کنّا مع رسول اللَّه صلی الله علیه و سلم فی حجّة

الغدیر فی الکتاب و السنه و الادب، ج 1، ص: 525

الوداع… إلی آخر اللفظ المذکور عنهما.

ثمّ قال: قال الحافظ الذهبی: هذا حدیثٌ حسنٌ اتّفق علی ما ذکرنا جمهور أهل السنّة. انتهی.

ثمّ قال: فی بیان ما هو الصحیح من خطبة الغدیر: و الصحیح ممّا ذکرنا- أیضاً-

قوله صلی الله علیه و سلم: «أ لستُ أولی بکلِّ مؤمن من نفسه؟ قالوا: بلی.

قال: فإنّ هذا مولی من کنتُ مولاه، اللّهمّ والِ من والاه، و عادِ من عاداه» فلقیه عمر رضی الله عنه فقال: هنیئاً لک أصبحت و أمسیت مولی کلِّ مؤمن و مؤمنة.

انتهی ما هو الصحیح و الحسان، و لیس فی ذلک من مخترعات المدّعی و مفتریاته…

یأتی تمام کلامه فی الکلمات حول سند الحدیث.

48- شمس الدین المناویّ، الشافعیّ: المتوفّی (1031).

قال فی فیض القدیر (6/218): لمّا سمع أبو بکر و عمر ذلک- حدیث الولایة- قالا فیما أخرجه الدارقطنی عن سعد بن أبی وقّاص: أمسیت یا ابن أبی طالب مولی کلِّ مؤمن و مؤمنة.

49- الشیخ أحمد با کثیر المکیّ، الشافعیّ: المتوفّی (1047).

رواه فی وسیلة المآل فی عدِّ مناقب الآل «1» بلفظ البراء بن عازب.

50- أبو عبد اللَّه الزرقانیّ، المالکیّ: المتوفّی (1122).

قال فی شرح المواهب (7/13): روی الدارقطنی عن سعد قال: لمّا سمع أبو بکر و عمر ذلک قالا: أمسیت یا ابن أبی طالب مولی کلِّ مؤمن و مؤمنة.

51- حسام الدین بن محمد بایزید السهارنپوریّ:

ذکره فی مرافض الروافض بلفظ مرَّ (ص 143).

الغدیر فی الکتاب و السنه و الادب، ج 1، ص: 526

52- میرزا محمد البَدَخشانیّ:

ذکره فی کتابیه- مفتاح النجا فی مناقب آل العبا «1» و نُزُل الأبرار بما صحّ فی أهل البیت الأطهار «2»- عن البراء و زید من طریق أحمد.

53- الشیخ محمد صدر العالم:

ذکره فی معارج العلی فی مناقب المرتضی من طریق أحمد عن البراء و زید.

54- أبو ولیّ اللَّه أحمد العمریّ، الدهلویّ: المتوفّی (1176).

مرّ لفظه (ص 144).

55- السیِّد محمد الصنعانیّ: المتوفّی (1182).

ذکر فی الروضة الندیّة شرح التحفة العلویّة «3» عن محبّ الدین الطبری ما أخرجه من طریق أحمد عن البراء.

56- المولوی محمد مبین اللکهنویّ:

ذکره فی وسیلة النجاة «4» عن البراء و زید.

57- المولوی ولیّ اللَّه اللکهنویّ:

ذکره فی مرآة المؤمنین «5» فی مناقب أهل بیت سیِّد المرسلین بلفظ أحمد، ثمّ قال: و فی روایة: بخٍ بخٍ لک یا علیُّ أصبحت و أمسیت…

الغدیر فی الکتاب و السنه و الادب، ج 1، ص: 527

58- محمد محبوب العالم:

ذکر فی تفسیر شاهی عن أبی سعید الخُدریّ ما مرّ فی (ص 221) بلفظ النیسابوری.

59- السیّد أحمد زینیّ دحلان المکیّ، الشافعیّ: المتوفّی (1304).

قال فی الفتوحات الإسلامیّة (2/306): و کان عمر رضی الله عنه یحبُّ علیَّ بن أبی طالب و أهل بیت رسول اللَّه صلی الله علیه و سلم، و قد جاء عنه فی ذلک شی ء کثیر، فمن ذلک: أنَّه لمّا قال النبیُّ صلی الله علیه و سلم: «من کنتُ مولاه فعلیٌّ مولاه»، قال أبو بکر و عمر: أمسیت یا ابن أبی طالب مولی کلِّ مؤمن و مؤمنة.

60- الشیخ محمد حبیب اللَّه الشنقیطیّ، المدنیّ، المالکیّ:

ذکره فی کفایة الطالب فی حیاة علیّ بن أبی طالب (ص 28) من طریق ابن السمّان عن البراء بن عازب، و من طریق أحمد عن زید بن أرقم باللفظ المذکور. «1»

برچسب‌ها: ابراهیم بن ولید بن حمّادابن حجر عسقلانیابن خاوند شاهابن سلمهابن سمّانابو اسحق ثعلبیابو السعاداتابو العباس شهاب الدین قسطلانیابو الفتح اشعری شهرستانیابو الفتح محمّد بن علی نطنزیابو الفداء ابن کثیر شامیابو الفرج ابن جوزیابو حامد غزالیابو عبد اللّه زرقانیابو عبد اللّه گنجی شافعیابو محمّد احمد عاصمیابو ولیّ اللّه احمد عمری دهلویابی سعید خدریابی شیبهاحمد بن حنبلاحمد بن محمّد طبریاخطب خطبای خوارزمی حنفیالابانهالبدایة و النهایةالتمهید فی اصول الدینالحمد لله الذی فضلناالروضة الندیة شرح التحفة العلویةالریاض النضرهالصراط السوی فی مناقب آل النبیّالصواعق المحرقهالفتوحات الاسلامیهالفصول المهمّهالمصنّفالملل و النحلالنشر و الطیّالنهایةالولایهالکشف و البیانامسیتبراء بن عازببیعتتقی الدین مقریزیتهنیتجلال الدین سیوطیجمال الدین زرندیجمع الجوامعحافظ ابو العباس شیبانیحافظ ابو بکر بیهقیحافظ ابو جعفرحافظ ابو سعید خرکوشیحافظ ابو عبد اللّه ابن بطّهحافظ ابو عبد اللّه مرزبانیحافظ ابی بکر بیهقیحافظ احمد بن عقده کوفیحافظ احمد بن مردویه اصفهانیحافظ علی بن عمر دار قطنیحافظ، ابن سمان رازیحافظ، ابو سعد سمعانیحافظ، ابو یعلی موصلیحبیب السیرحجة الوداعحماد بن سلمهحمّاد بن سلمهحیاة علی بن ابی- طالبخططخطیب بغدادیدرر السمطینروضة الصّفازوجاتزید بن ارقمزین الفتیسبط ابن جوزی حنفیسرقات الشعرسرّ العالمینسعد بن ابی وقاصسید احمد زینی دحلانسید عبد الوهاب حسینیسید علی بن شهاب الدین همدانیسید محمود شیخانیسید محمّد صنعانیشرح المواهبشرف المصطفیشمس الدین مناویشنقیطیشیخ احمدشیخ الاسلام حموینی،شیخ محمّد حبیب اللّه شنقیطیشیخ محمّد صدر العالمشیخینعدیّ بن ثابتعزّ الدین ابو الحسنعلیّ بن زیدعمر بن محمّد ملّاغیاث الدینفخر الدین رازیفراید السمطینفقیه، ابو الحسن، ابن المغازلیفیض القدیرقاضی ابو بکر باقلانیقاضی نجم الدین اذرعیمحبّ الدین طبریمحمّد بن جریرمحمّد محبوب العالممرآت المؤمنینمرآت المؤمنین فی مناقب اهل بیتمرافض الروافضمشکاة المصابیحمعارج العلی فی مناقب المرتضیمفتاح النجا فیمناقب آل العبامناقب علی ابن ابی طالبمنقریمواهب اللدنیّةمودة القربیمولوی محمّد مبین لکهنویمولوی ولیّ اللّه لکهنویمیرزا محمّد بدخشانینزل الابرار بما صحّ فی اهل البیت الاطهارنظام الدین قمی نیشابورینماز جماعتنماز ظهر و عصرنماز مغرب و عشاءنور الدین سمهودینور الدین- ابن صبّاغ مالکیوسیلة المآل فی عدّ مناقب الآلوسیلة المتعبّدینوسیلة النجاةوصیوفاء الوفا باخبار دار المصطفیولی الدین خطیبولیّ اللّه لکهنویکفایة الطالبکفایةالطالبکمال الدین میبدیکنز العمالیا أَیُّهَا الرَّسُولُ بَلِّغْیزید سهارنپوری