اولین دایرةالمعارف دیجیتال از کتاب شریف «الغدیر» علامه امینی(ره)
۲۲ آذر ۱۴۰۳

توصیه پیامبر(ص) به متعه

متن فارسی

3- عبد الله بن مسعود، میاید حدیث قرائت او. «فما استمتعتم به منهّن الى اجل» پس آنچه را بهره‌مند شده و کامیاب به آن شدید از زنان تا مدتى، و ابن حزم در «المحلّى» و زرقانى در شرح موطاء او را از کسانى محسوب داشته که بر اباحه آن استوار و ثابت بوده.
و حفاظ از او نقل کرده‌اند که گفت: ما با رسول خدا صلّى اللّه علیه و آله جهاد میکردیم و نبود براى ما زنانى پس گفتیم اى رسول خدا آیا ما خود را اخته و خواجه نکنیم، پس ما را از این نهى کرد و اجازه داد به ما که ازدواج کنیم به لباسى تا مدت سپس فرمود:
«لا تُحَرِّمُوا طَیِّباتِ ما أَحَلَّ اللَّهُ لَکُمْ / حرام نکنید چیزهاى پاک و لذّتبخشی که خدا بر شما حلال کرده است.» «1»

جصاص بعد از ذکر حدیث گوید: به درستی که آیه از تلاوت پیامبر صلّى اللّه علیه و آله نزد اباحه و جواز متعه است و آن قول خداى تعالى است لا تحرموا طبیّات ما احل الله لکم. «2»

و ابن کثیر یاد کرده آن را در تفسیرش ج 2 ص 87 نقل از بخارى و مسلم و از خودش اضافه کرده در آن آنگاه خواند عبد الله آیه را.

الغدیر فى الکتاب و السنه و الادب، ج‏6، ص: 312

متن عربی

3- عبد اللَّه بن مسعود، یأتی حدیث قراءته: فما استمتعتم به منهنّ إلى أجل. و عدّه ابن حزم فی المحلّى «2») و الزرقانی فی شرح الموطّأ «3» ممّن ثبت على إباحتها.

و أخرج الحفّاظ عنه أنّه قال: کنّا نغزو مع رسول اللَّه صلى الله علیه و آله و سلم و لیس لنا نساء، فقلنا: یا رسول اللَّه ألا نستخصی؟ فنهانا عن ذلک و رخّص لنا أن ننکح بالثوب إلى

الغدیر فى الکتاب و السنه و الادب، ج‏6، ص: 312

أجل، ثمّ قال: (لا تُحَرِّمُوا طَیِّباتِ ما أَحَلَّ اللَّهُ لَکُمْ‏) «1».

قال الجصّاص بعد ذکر الحدیث: إنّ الآیة من تلاوة النبیِّ صلى الله علیه و آله و سلم عند إباحة المتعة و هو قوله تعالى: (لا تُحَرِّمُوا طَیِّباتِ ما أَحَلَّ اللَّهُ لَکُمْ‏) «2». و ذکره ابن کثیر فی تفسیره (2/87) نقلًا عن الشیخین و أدخل فیه من عند نفسه: ثمّ قرأ عبد اللَّه.