اولین دایرةالمعارف دیجیتال از کتاب شریف «الغدیر» علامه امینی(ره)
۲۲ آذر ۱۴۰۳

عمر حسنه‌ای از حسنات ابوبکر است

متن فارسی

از عایشه آمده است: شبی وعده من با رسول خدا بود هنگامی که در رختخواب قرار گرفتم به سوی آسمان نگریستم ستارگانی فراوان را دیدم و گفتم: ای رسول خدا آیا در این دنیا، کسی هست که حسناتش برابر عدد ستارگان باشد؟ فرمود: آری، گفتم: کیست؟ فرمود: عمر که او حسنه ای از حسنات پدر تو است.

“خطیب ” آن را از ساخته های بریه بن محمد بیع کذاب شمرده است که در سلسله دروغویان شرح حالش رفته است. آنگاه گفته: و در کتابش با این اسناد احادیثی که از لحاظ متن جدا نادرستند فراوان وجود دارد. و ذهبی در ” المیزان ” آن را ذکر کرده و آن را ازساخته های بریه با اسناد صحیحن (صحیح مسلم و بخاری) می داند و ابن درویش حوت در ” اسنی المطالب ” صفحه 278 گفته است که ابن جوزی گفته است: هر حدیثی که در آن آمده است: “عمر حسنه ای از حسنات ابی بکر است” ساختگی است.

الغدیر فى الکتاب و السنه و الادب، ج‏5، ص: 518 و 519

متن عربی

 74- عن عائشة قالت: کانت لیلتی من رسول اللَّه صلى الله علیه و آله و سلم، فلمّا ضمّنی و إیّاه الفراش نظرت إلى السماء فرأیت النجوم مشتبکة فقلت: یا رسول اللَّه فی هذه الدنیا رجل له حسنات بعدد نجوم السماء؟ قال: نعم. قلت: من؟ قال: عمر، و إنّه لحسنة من حسنات أبیک.

عدّه الخطیب البغدادی من موضوعات بُرَیه بن محمد البیّع الکذّاب- راجع سلسلة الکذّابین- ثمّ قال: و فی کتابه بهذا الإسناد عدّة أحادیث منکرة المتون جدّا.

الغدیر فى الکتاب و السنه و الادب، ج‏5، ص: 519

و ذکره الذهبی فی المیزان «1»، و رآه قد وضعه بُرَیه بإسناد الصحیحین، و قال ابن درویش الحوت فی أسنى المطالب «2» (ص 278): قال ابن الجوزی «3»: کلّ حدیث فیه أنّ عمر حسنة من حسنات أبی بکر فهو موضوع.